Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

 

tvxs.gr| 19 Ιαν. 2016
1Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τους διορισμούς και τους μετακλητούς υπαλλήλους με αφορμή την υπόθεση του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα Σχινά - Παπαδόπουλο, που κατηγορήθηκε για διορισμό συγγενών του σε κρατικές θέσεις. Η αντιπολίτευση κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για έφοδο κατάληψης του κράτους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επίθεση με λάσπη και συκοφαντίες. Μαξίμου: Έξι αλήθειες για τους μετακλητούς υπαλλήλους. Επίθεση διαπλεκόμενων μέσων ενημέρωσης βλέπει η κυβέρνηση πίσω από τα δημοσιεύματα για τις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων στα γραφεία υπουργών. Η κυβέρνηση, σε σημείωμα που διανεμήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζει ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι που προσελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο είναι ακριβώς οι μισοί από όσους είχαν στα πολιτικά τους γραφεία οι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.
2. Την πρώτη τους συνάντηση είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησαν για περίπου μιάμιση ώρα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα «καυτά» ζητήματα της τρέχουσας ατζέντας, δηλαδή το ασφαλιστικό, το νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση και το ζήτημα του ΕΣΡ. Στη συζήτηση που είχαν οι δυο άντρες on camera στην αρχή της συνάντησής τους, απέφυγαν τον πληθυντικό. Δυο tweets ανέβασε στο λογαριασμό του ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 
3. Ραντεβού αναμέτρησης με τους εφιάλτες του παρελθόντος και του ΔΝΤ δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός, οριοθετώντας ανοιχτά πια ρόλους και – δύσκολους ― στόχους στο νέο μπρα ντε φερ με τους πιστωτές: Η κυβέρνηση φοβάται βάλτωμα της αξιολόγησης, θέτει ως απώτατο χρονικό όριο για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος τις αρχές Απριλίου και επιχειρεί να σπάσει τα lobbies των διαρροών και τις συμμαχίες του παρασκηνίου καλώντας δημόσια το ΔΝΤ «να ξεκαθαρίσει τη θέση του», όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
4. Το θέμα των υποχρεώσεων που έχουν πλέον και οι εταίροι, μετά την αξιολόγηση, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Ο κανόνας pacta sunt servanda, δηλαδή όσα συμφωνήθηκαν πρέπει να τηρούνται, ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους εταίρους μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος. 
5. Στην κυβέρνηση ενακόπειται το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, καθώς στη διάσκεψη των προέδρων δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ που θα διενεργούσε το διαγωνισμό. Νομοθετική παρέμβαση για τις τηλεοπτικές άδειες πριν την αξιολόγηση προανήγγειλε ο Νίκος Παππάς. Νωρίτερα ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία αυξάνονται τα μέλη του ΕΣΡ από επτά σε εννέα
6Υπέρ της συμπόρευσης με τη ΝΔ τάχθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να βοηθήσουμε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν υπονομεύει τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος, όπως είπε, θα πρέπει να παραμείνει πρόεδρος του Ποταμιού, ενώ χαρακτήρισε «πολύ ωραία πρόταση» ο Σταύρος Θεοδωράκης να γίνει Αντιπρόεδρος στο νέο σχηματισμό. «Άλλη μια άποψη λοιπόν στο τραπέζι, υπομονή μέχρι το Συνέδριο», ήταν η πρώτη αντίδραση από το Ποτάμι. 
7Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Τρίτης. Δείτε πού χρειάζονται αλυσίδες
8Ο Κοντονής κλείνει τη Θύρα 13. Πρόστιμο 90.000 ευρώ και κλείσιμο των θυρών 13 και 14 είναι η τιμωρία που επιβάλλει ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής στον Παναθηναϊκό για τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί της ομάδας στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. 
9. Ένα σπάνιο αρχείο για τη ζωή στο Αφγανιστάν πριν τους Ταλιμπάν. Μια χώρα που καμία σχέση δεν έχει με τη σημερινή της εικόνα, ήταν το Αφγανιστάν κατά τη δεκαετία των ‘60s. Μία σειρά εκπληκτικών φωτογραφιών από την εποχή εκείνη στο Αφγανιστάν παρουσιάζει η Daily Mail. 
10Παιδιά 7 χρονών εργάζονται σε ορυχεία για την παραγωγή των κινητών. Χιλιάδες ανήλικοι, ακόμα και παιδιά μόλις 7 χρονών, εργάζονται επί 12 ώρες την ημέρα, με κίνδυνο της ζωής τους, σε ορυχεία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να εξορύξουν κοβάλτιο, ένα ορυκτό μετάλλευμα απαραίτητο για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε κινητά και λάπτοπ. Τί αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. 

*σκίτσο τού Κώστα Μητρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.