Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Σοφή απόφαση

Γιατί η σοφή απόφαση του Αλέξη Τσίπρα διασώζει δύο θεσμούς.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν μια σοφή απόφαση η οποία διέσωσε δυο θεσμούς.

Opinion


ΓιωργοΣ ΛακοπουλοΣΓιωργος Λακοπουλος
Πρώτα τον θεσμό του Πρωθυπουργού. Η αξίωση ορισμένων εσωκομματικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ να συναποφασίσουν περιόριζε την απόλυτη εξουσία του Πρωθυπουργού στις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης του και ορθά δεν αποδέχθηκε τις πιέσεις που δέχθηκε. Όσοι επιδίωκαν «αριστερό πρόεδρο» στην ουσία επιδίωκαν να κλείσουν το κύκλωμα εξουσίας και αυτό μόνο καλός οιωνός για τη συνέχεια δεν θα μπορούσε να είναι.
Ύστερα, το θεσμό του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην προέρχονται ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος από το ίδιο κόμμα συνεχίζει μια παράδοση την οποία θεμελίωσαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Καραμανλής, προτείνοντας πρόεδρο από την άλλη παράταξη ώστε να εξασφαλίζει ευρύτερη πλειοψηφία- πέρα και από αυτή που αξιώνει το Σύνταγμα. Εξ αυτού όπως απεδείχθη με τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον Κάρολο Παπούλια ο Πρόεδρος μπορεί να διαδραματίσει το ρυθμιστικό ρόλο του και να ενσαρκώσει τη λαϊκή ενότητα και ομοψυχία, ως ανώτατος άρχων του Πολιτεύματος.
Είναι μάλλον περιττό να σημειωθεί ότι αυτή η επιλογή αποτελεί κόλαφο για τον Αντώνη Σαμαρά που είχε προτείνει ως πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του κόμματος του και ότι είναι προς τιμήν του Πρωθυπουργού που δεν αξιοποίησε αυτό το «δώρο» του αντιπάλου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.