Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης η Βουλή



ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ  
Σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έντονο το στοιχείο μιας προσωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στους Αλ. Τσίπρα και Α. Σαμαρά, μετατράπηκε η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την έναρξη της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Θα στηρίξετε την πολιτική του τερματισμού της λιτότητας ή θα συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των πιο ακραίων πολιτικών και των εμπνευστών του μνημονίου;» είπε ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει σε εξίσου έντονο ύφος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Λέτε ότι ζητάτε στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τη χρειάζεστε από το εσωτερικό του κόμματός σας. Μια σοβαρή συμφωνία εμείς θα τη στηρίξουμε και θα περάσει στη Βουλή ακόμα κι αν από το κόμμα σας κάποιοι την καταψηφίσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Σαμαράς.
Οι δύο άνδρες παρουσίασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, εντελώς διαφορετικές εικόνες όσον αφορά την κατάσταση της χώρας, όπως την άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως ως πρωθυπουργός παρέλαβε πενιχρό πρωτογενές πλεόνασμα, ελλειμματικά δημόσια ταμεία και ένα περιβάλλον «ναρκοθετημένο».
Στον αντίποδα ο κ. Α. Σαμαράς τόνισε ότι ως πρωθυπουργός παρέλαβε χάος και παρέδωσε χώρα, σημειώνοντας ότι με την έως τώρα τακτική της η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα σε χάος και σε νέα μνημόνια.
«Επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Το ξέρουν όλοι, κι αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Θέλω να το ξεκαθαρίσω για να το συνειδητοποιήσουν οικονομικά συμφέροντα και πολιτικά κέντρα κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, που δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι τέλειωσε το μνημόνιο και δεν θα έχουν ασυλία: Περνάμε σε μεταρρυθμίσεις που θα υπηρετούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας, για ένα αποτελεσματικό κράτος. Και θα το πετύχουμε, επειδή δεν έχουμε δεσμεύσεις και αντλούμε τη δύναμή μας από το λαό».
Η απάντηση του προέδρου της ΝΔ ήρθε άμεση: «Δεν κάνετε διαπραγμάτευση αφού δεν μιλάτε με συγκεκριμένα στοιχεία» είπε ο κ. Σαμαράς. Και αφού υποστήριξε ότι είναι γενικόλογες οι προτάσεις που παρουσιάζει η κυβέρνηση, συνέχισε: «Τί έγινε το πλήρες και κοστολογημένο πρόγραμμα που διαφημίζατε προεκλογικά; Εχετε αποδεχθεί τα πάντα σχεδόν από εκείνο το μέιλ Χαρδούβελη. Μόνη διαφορά είναι ότι εκείνο ήταν για να βγούμε από το μνημόνιο, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη είναι για να μπούμε ξανά».
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ακόμα τον κ. Τσίπρα ότι στο εξωτερικό δημιουργεί εχθρούς της Ελλάδας, ενώ ο ίδιος ως πρωθυπουργός δημιουργούσε φίλους. Τόνισε παράλληλα ότι υπάρχει και πρόβλημα διακυβέρνησης στη χώρα από τις εκλογές ως σήμερα: «Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σήμερα σε σχέση με όσα παραλάβατε. Χάνετε χρόνο, πληρώνει ο ελληνικός λαός. Τα ψέμματά σας σήμερα κοστίζουν στην ελληνική οικονομία. Δεν θα σας αφήσουμε να οδηγήσετε τη χώρα σε καταστροφή».
Οι δύο άνδρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για το θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα.
«Η χώρα σταμάτησε να είναι μνημονιακή αποικία» είπε ο κ. Τσίπρας. Για επιλογές που κράτησαν την Ελλάδα όρθια, μίλησε αναφερόμενος στην πρωθυπουργική του θητεία ο κ. Σαμαράς.
Ενταση προκλήθηκε, εξάλλου, με αφορμή την επιλογή του κ. Σαμαρά κάποια στιγμή να πει ότι εκείνος μιλάει «αντρίκια», αλλά και την αποστροφή της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία ακριβώς εξαιτίας της τακτικής που υιοθετεί η σημερινή κυβέρνηση, «το κέντρο της πόλης καταλήφθηκε ξανά από ορδές λαθρομεταναστών. Οι κουκουλοφόροι καίνε ξανά ό,τι βρουν. Ο κόσμος δεν σας ψήφισε για να τον πάτε εκτός ευρώ και για να παραδώσετε τις πόλεις σε λαθρομετανάστες και κουκουλοφόρους» είπε εν μέσω διαμαρτυριών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαμαράς.
«Ρατσιστικές και σεξιστικές εκφράσεις σε αυτή την αίθουσα δεν θα ξανακουστούν. Οφείλατε να είστε πιο εγκρατής σε τέτοιες διατυπώσεις» σχολίασε αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Σαμαρά η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Λογοκρισία δεν θα δεχθώ κα Πρόεδρε. Προσέξτε, λογοκρισία σε βάρος αυτής της παράταξης, δεν δεχόμαστε, τελειωμένα» της απάντησε όρθιος από το έδρανο και με ένταση στη φωνή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης..
«Τί παραπάνω είχαμε πει εμείς για τις ορδές λαθρομεταναστών;» έλεγε λίγο αργότερα ο αρχηγός της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκος.
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.