Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Σύμφωνο Σταθερότητας: Ένας μόνιμος ζουρλομανδύας...

Άρθρο στο Open Democracy
Επικριτικός απέναντι στην εμμονή ορισμένων κέντρων λήψεων αποφάσεων στην Ευρώπη για την πιστή εφαρμογή των κανόνων στην Ευρώπη εμφανίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών, σε άρθρο του στο Open Democracy, επισημαίνει ότι εάν συνεχιστεί η εμμονή στο αφήγημα «οι κανόνες είναι κανόνες» η Ευρωζώνη αναμένεται να οδηγηθεί σε διάλυση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο άρθρο του με τίτλο «Η Ευρώπη των δύο αφηγήσεων» επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη έχει προσκολληθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο λειτουργεί ως ένας «μόνιμος ζουρλομανδύας».

Το συγκεκριμένο αφήγημα, εντοπίζεται κυρίως στις χώρες του βορρά και τις δεξιές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και σε ορισμένες πολιτικές «πτυχές της κεντροαριστεράς» και απόψεις, όπως του Μπλερ, του Σρέντερ και του Σημίτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών αυτής της θέσης συνίσταται στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες και ότι η συχνή αλλαγή αυτών μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ε.Ε. και του ευρώ.

Παράλληλα, εξαιτίας εν λόγω αφηγήματος, οι πολίτες του βορρά...
 συνέχεια
...αρχίζουν να κουράζονται με τη διάσωση των χωρών του νότου, οι οποίες εμφανίζονται αδύναμες ή απρόθυμες να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Ακόμα, οι πολίτες όχι μόνο ένιωσαν τις συνέπειες της κρίσης, αλλά δεν έχουν και εμπιστοσύνη για το πως θα επωφεληθούν από μια οικονομική ανάκαμψη. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κολλημένοι στο προ κρίσης παρελθόν όταν τα μεγάλα προβλήματα θεωρούνταν ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική απειθαρχία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει ότι η απάντηση της Ευρώπης στην άνοδο ακραίων πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής που θα βάζει σε προτεραιότητα την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας και ότι τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα.

Η δεύτερη αφήγηση, κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η οποία εμφανίζεται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, στη Νότια Ευρώπη και την Αριστερά αναφέρει πως η Ευρώπη απογοητεύει έναν μεγάλο αριθμό των πολιτών της. Όχι μόνο αντιμετωπίζουν τα βάρη της κρίσης, αλλά δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη πως θα συμμετάσχουν στην ανάκαμψη. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί επιμένουν σε μια ρητορική προ κρίσης, όταν τα μεγαλύτερα προβλήματα θεωρούνταν ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική ανευθυνότητα.

«Χωρίς μια ατζέντα που θα περιλαμβάνει τις ανησυχίες των πολιτών για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος, καθώς απηχούν στις υλικές ανάγκες της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστέρας και της Κεντροδεξιάς» υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Η επόμενη χρονιά θα δείξει τελικά ποιο αφήγημα θα επικρατήσει και αν θα μπορέσει να υπάρξει μια πραγματική προσπάθεια από όλοuς για να προχωρήσουμε πέρα από τον διάλογο των «κωφών», έτσι ώστε να συγκλίνουμε σε ένα νέο αφήγημα, από το οποίο θα εξαρτηθεί και η επιτυχία του ευρωπαϊκού πρότζεκτ...

Ολόκληρο το άρθρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου ΕΔΩ


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.