Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

Στο φως αδήλωτοι «θησαυροί» πολλών εκατ. από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

 Ενα μακρύ κατάλογο με φοροφυγάδες δημοσιοποίησε χθες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος από το οποίο προκύπτει φοροδιαφυγή δεκάδων εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Δηλαδή η πρόσβαση που έχουν πλέον οι ελεγκτές στο τραπεζικό σύστημα φέρνει στην επιφάνεια αδήλωτους «θησαυρούς» πολλών εκατ. ευρώ.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι το κατά πόσο θα καταφέρει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να εισπράξει τα ποσά αυτά που θα καταλογισθούν. Η εμπειρία, πάντως, των τελευταίων χρόνων δεικνύει ότι από τα ποσά που καταλογίζονται εισπράττεται μόλις το 0,5%.

Στη λίστα του ΣΔΟΕ συμπεριλαμβάνονται ένας αστρολόγος που απέκρυψε εισοδήματα 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία εντοπίσθηκαν έπειτα από επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών, υπάλληλος ΔΕΚΟ, ο οποίος προσαύξησε την περιουσία του κατά 2,2 εκατ. ευρώ και τα οποία εντοπίσθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο «ξέχασε» να δηλώσει 5,6 εκατ. ευρώ και δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν περιπτώσεις πλαστών φορολογικών στοιχείων, ενώ για πρώτη φορά η λίστα εμπλουτίζεται με αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΔΕΚΟ. Από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015 προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

Περιφέρεια Αττικής και Αιγαίου

1. Φυσικό πρόσωπο που ασχολείται με αστρολογικές προβλέψεις κατά τα έτη 2002-2013 απέκρυψε καθαρά εισοδήματα συνολικού ύψους 1.275.062 ευρώ. Η φοροδιαφυγή προέκυψε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών σε συνδυασμό με τα φορολογικά στοιχεία και τις δηλώσεις εισοδήματος. 

2. Τρεις δικηγόροι δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία για  αμοιβές  ύψους 468.454 ευρώ. 
3. Δύο Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία για έσοδα συνολικού ύψους 1.115.166 ευρώ
4. Οδοντίατρος δεν εξέδωσε αποδείξεις και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 226.648,00 ευρώ.
5. Πολιτικός Μηχανικός δεν εξέδωσε αποδείξεις και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 185.379,00 ευρώ. 
6. Μισθωτός δεν δικαιολόγησε προσαύξηση της περιουσίας του κατά 152.394,00 ευρώ. 
7. Τραπεζικός υπάλληλος βρέθηκε με περιουσία μεγαλύτερη εκείνης που δικαιολογείται από τις δηλώσεις του κατά 897.068 ευρώ. 
8. Συνταξιούχος δικηγόρος δεν δικαιολόγησε προσαύξηση περιουσίας κατά 494.661 ευρώ. 
9. Δύο λογιστές συνέπραξαν με επιχειρήσεις στην έκδοση 6.050 και 1.389 εικονικών τιμολογίων για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους 73 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2002-2009. Σε βάρος τους καταλογίσθηκαν οι προβλεπόμενες παραβάσεις.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.