Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

20:47 | 02 Μαρ. 2016
tvxs.gr
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.
  
1. Η συμφωνία δεν υπεγράφη ποτέ, αλλά επισφραγίζεται καθημερινά στους φράχτες της Ειδομένης και στα κλειστά σύνορα των Βαλκανίων: Ευρώπη και Αθήνα έχουν ήδη αποδεχθεί σιωπηρά ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί για τους επόμενους – λίγους ή και περισσότερους – μήνες στον ευρωπαϊκό «κόμβο τράνζιτ» του προσφυγικού κύματος. Στο μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters πως η ΕΕ ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα για να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως.
2. Εγκρίθηκε και παρουσιάστηκε από την Κομισιόν το έκτακτο σχέδιο των 700 εκ ευρώ για το προσφυγικό και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός ΕΕ. Η ανθρωπιστική κρίση όμως δεν τελειώνει με χρήματα. Συνθήκες ασφυξίας εξακολουθούν να επικρατούν στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης, με τους πρόσφυγες να παιρνούν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ με το σταγονόμετρο. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολικής Γιάννης Μουζάλς προειδοποίησε σήμερα ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια.
3. Τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό θα έχουν τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε σήμερα ότι «δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από την αλληλεγγύη», ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «οι πρόσφυγες δεν αποθαρρύνονται από κλειστά σύνορα». Από την άλλη πλευρά, σε μία νέα πρόκληση ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ξαναχτύπησε, λέγοντας πως η Ελλάδα πρέπει να θυσιαστεί για το καλό της Ευρώπης αλλιώς, θα υπάρχει μόνον ένα hotspot, η χώρα μας.
4. Τη... χρυσή τομή των μέτρων που θα κρατησουν μεν το ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο αλλά δεν θα «πνίξουν» την Ελλάδα αναζητούν στο δείπνο των Βρυξελλών οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ο Πολ Τόμσεν εκ του ΔΝΤ είναι το πρόσωπο που ναρκοθέτησε δημόσια την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, δημοσιεύοντας το περίφημο άρθρο που, ουσιαστικά, ζητά από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα έως και 9 δις μέχρι το 2019 για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα από αυτά της συμφωνίας», σημείωσε σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
5. Με δύο tweets σχολιάζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», με τίτλο «Μαχαίρι σε μεγάλες και μικρές συντάξεις». Τα βάζει δε, με την... ξεχασιάρα γάτα των Ιμαλαΐων.
6. Πρόσθετα φορολογικά βάρη φέρνει για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ η νέα φορο - κλίμακα που σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών. Δείτε τι προβλέπει αναλυτικα. Στο μεταξύ, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45% μέχρι το τέλος του 2016 προβλέπει για την Ελλάδα η έκθεση της Deloitte.
7. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον κατέγραψαν, με βάση τις προβλέψεις των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων και τα πρώτα αποτελέσματα ως τώρα, από επτά νίκες στις εσωκομματικές ψηφοφορίες για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος αντίστοιχα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την οριστική επικράτησή τους στη μεγαλύτερη μάχη των προκριματικών του 2016, τη «Σούπερ Τρίτη».
8. Που είναι κρυμμένη η κάνναβη στο υπουργείο Οικονομικών; Στην ταράτσα του! Ο Βαγγέλης Ματράκας, ο άνθρωπος που έβαλε κάνναβη στο στρατηγείο της ελληνικής οικονομίας και διώχθηκε με τραγελαφικές κατηγορίες, επειδή άνοιξε το Kannabishop της Χαλκίδας, μιλάει στο tvxs.gr.
9. Ο διάσημος αστροναύτης Σκοτ Κέλι, που έστελνε μηνύματα μέσω twitter κατά καιρούς στην Ελλάδα,  επέστρεψε στη Γη μετά από έναν χρόνο στο Διάστημα.
10. Για πρώτη φορά τεκμηριώνεται με αρχαιολογικά ευρήματα ότι οι Νεάντερταλ κυκλοφορούσαν και κυνηγούσαν στην Πίνδο. Χιλιάδες λίθινα εργαλεία τα οποία βρέθηκαν διάσπαρτα στην περιοχή της Σαμαρίνας και όπως φαίνεται κατασκευάστηκαν από ντόπιο πυριτόλιθο, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
* Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη για την Real News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.