Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Μόναχο: Επίθεση με νεκρούς στο εμπορικό κέντρο Olympia

REUTERS, BBC  
Διαδικασία σύλληψης βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του εμπορικού κέντρου «Olympia», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Focus.
Για «τουλάχιστον έξι» νεκρούς «και άγνωστο αριθμό τραυματιών» στο εμπορικό κέντρο «Olympia» κάνει λόγο το ίδιο περιοδικό, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία του Μονάχου.
Μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από πυρά σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου.
Η περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο Olympia Shopping Centre έχει αποκλειστεί και  όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του εμπορικού κέντρου «αντιμετωπίζουμε πρόβλημα».
Η αστυνομία του Μονάχου έκανε λόγο για τρεις δράστες, ένας εκ των οποίων φέρεται να έχει αυτοκτονήσει.
«Οι ύποπτοι εξακολουθούν να διαφεύγουν. Παρακαλούμε αποφεύγετε τους δημόσιους χώρους», έγραψε πριν από λίγο η Αστυνομία στο Twitter.
«Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης σε βίντεο, ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους—«παλιοξένοι», σε ελεύθερη απόδοση—και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

Εκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και του υπ. Εσωτερικών
Παράλληλα, τα μέσα μεταφοράς έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους υπό το φόβο νέας επίθεσης καθώς εικάζεται οτι ένας από τους δράστες διέφυγε με κατεύθυνση κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό.
Tα νοσοκομεία της περιοχής τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» , ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση για τη διαχείριση της κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.
Οι αστυνομικές αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και τους έχουν παρακαλέσει να μην ανεβάζουν φωτογραφίες ή βίντεο από τα σημεία που επιχειρούν προκειμένου να μην παρεμποδίζουν τις προσπάθεις σύλληψης των δραστών.
Επίσης, μέσω εφαρμογής για κινητά οι αρχές του Μονάχου ειδοποίησαν τους πολίτες οτι η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ μέσω του Twitter, με το hashtag #OffeneTür, μπορούν να βρουν ασφαλές μέρος στην πόλη.
Στο μεταξύ στο Μόναχο έχουν μεταβεί ειδικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από την πόλη πετούν πολλά ελικόπτερα της Αστυνομίας, σε κάποια από τα οποία επιβαίνουν ελεύθεροι σκοπευτές.
Την ίδια ώρα οι αρχές του γειτονικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν την αστυνομία της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ειδικά για την προστασία μαζικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «αντίδραση στα γεγονότα του Μονάχου».

 Ομπάμα: «Θα προσφέρουμε όποια βοήθεια χρειαστεί.»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στη Γερμανία
«Δεν ξέρουμε ακόμα τι έχει συμβεί, αλλά οι καρδίες μας συμπάσχουν με όσους έχουν τραυματιστεί. Θα προσφέρουμε όποια βοήθεια χρειαστεί.»
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, προειδοποιώντας τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των γερμανικών αρχών.
Το State Department εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους αμερικανούς υπήκοους που βρίσκονται στο Μόναχο να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.
Το συμβάν έρχεται λίγες μέρες μετά την επίθεση ανήλικου Αφγανού σε βαγόνι περιφερειακού τρένου στη Γερμανία.
Για περισσότερες πληροφορίες  μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το Ελληνικό Προξενείο στο: 089-998867-10 ή -14 ή - ή -23 ή -24 ή -222
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.