Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Εάν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αποχωριστούν τα βαρίδια, ένας προγραμματικός διάλογος συνεργασίας με την κεντροαριστέρα θα είναι εφικτός

   Θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι...
Οι σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς...
Τους τελευταίους μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Η...
αξιολόγηση και το προσφυγικό καθιστούσαν επιτακτική ανάγκη την διατήρηση αυτού του διαύλου επικοινωνίας.

Υπήρχε όμως και ένας επιπλέον λόγος που οι τρεις τους τα έλεγαν συχνά. Το γεγονός πως και ενδιαφέρονταν να υπάρχει συστηματική επαφή ανάμεσα στην Σοσιαλδημοκρατία και την Αριστερά, έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία ενός μετώπου που θα αντιταχθεί στην γερμανοκίνητη λιτότητα.

Εξού και οι συνεχείς παρουσίες του Αλέξη Τσίπρα στις συναντήσεις τον ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε γίνει στην πραγματικότητα η γέφυρα ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Ευρώπη, εντός των συνόρων κρατούσε σκληρή θέση εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Τα αισθήματα ήταν αμοιβαία και από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η Κουμουνδούρου δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Εντός του ΣΥΡΙΖΑ -αλλά και εντός Μαξίμου- υπάρχουν δυνάμεις που πιστεύουν πως ο αρραβώνας με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου έχει ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με αυτές τις δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να στρέψει το βλέμμα του στις συμμαχίες προς την κεντροαριστερά. Έτσι πιστεύουν πως θα καταφέρουν να δημιουργηθεί μια βιώσιμη προοδευτική κυβέρνηση.

Στην γραμμή του διπολισμού κινούνται και οι σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα. Θεωρεί πως οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά θα έπρεπε να συσπειρωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και η Ελλάδα δεν να αποτελεί αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την σκέψη. Υπάρχει όμως ένα σαφές πρόβλημα. Η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ και της προηγούμενης ηγεσίας του με την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν όμως πως υπάρχει λύση. Όπως υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου, αν προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-ΚΙΔΗΣΟ, αρκετά στελέχη αυτών των κομμάτων που ενστερνίζονται νεοφιλελεύθερες αποψέις, θα αποχωρήσουν και θα προσεγγίσουν την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει συνεργάτης του Πρωθυπουργού "θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι". Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η ήρα έχει ονοματεπώνυμο: Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εάν όντως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αποχωριστούν τα -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- βαρίδια, ένας προγραμματικός διάλογος συνεργασίας με την κεντροαριστέρα θα είναι εφικτός. Μέχρι εκείνη την ώρα, η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ στις διαβουλεύσεις για την ανασύσταση της παράταξης, θα παραμείνει στον πάγο...
  από

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.