Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Eurogroup: Έκλεισε το «προσύμφωνο», επιστρέφουν οι θεσμοί

Συμφωνία επήλθε στο Eurogroup, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA). 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας. Η ελληνική πλευρά δέχτηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα. Στις διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων εδώ θα εξεταστεί, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση. 
Στην πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε - αλλά θα πρέπει να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων - συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι «δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019».
συνέχεια
Στόχος της επιστροφής των θεσμών, σημείωσε ο ίδιος, είναι η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για τη β' αξιολόγηση εντός ολίγων ημερών. Κυβερνητικές πηγές μιλούσαν την ίδια στιγμή, για πλήρη ανατροπή του κλίματος στο Eurogroup.
Δέσμευση Κομισιόν: Πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ για την μείωση της ανεργίας
Τέλος, ως πολύ σημαντική τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια.
Όπως σημειώνουν, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup
Μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τη λήψη χρηματοδοτικής βοήθειας, τονίζεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, τα κύρια εκκρεμή ζητήματα, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική στρατηγική μεσοπρόθεσμα και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Το Eurogroup χαιρέτισε τη συμφωνία για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες και να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. 
tvxs.gr | 20 Φεβ. 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.