Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Πρώτα βήματα κατά αυθαιρεσιών



Κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων, αρχικά στην Αιτωλοακαρνανία και τη Μύκονο

Του Γιωργου Λιαλιου
Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών... επάνω στο κύμα ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Αιγαίου και Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Η αρχή θα γίνει στην Αιτωλοακαρνανία και τη Μύκονο, με μικρό αριθμό κατεδαφίσεων. Την πολύτιμη δράση χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο με 400.000 ευρώ.
Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ανά τη χώρα κάνουν δειλά τα πρώτα τους βήματα για την κατεδάφιση αυθαιρέτων, ξεκινώντας από σχετικά μικρές σε μέγεθος, αλλά κραυγαλέες πολεοδομικές παρανομίες στον αιγιαλό. Πεδίο δόξης λαμπρό, λοιπόν, για την πλούσια σε αυθαιρεσίες νησιωτική Ελλάδα. Η αρχή θα γίνει με 5 αυθαίρετα στις περιοχές Φτελιάς, Αγίου Στεφάνου, Πουλιού, Λια και Ορνού στη Μύκονο, ενώ θα ακολουθήσουν η Αστυπάλαια και η Νάξος. «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η προστασία του δημόσιου συμφέροντος και η τήρηση της νομιμότητας είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη», λέει στην «Κ» η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου. «Πρέπει να αποδείξουμε εμπράκτως ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την αυθαιρεσία».
Κι αν στο Αιγαίο ξεκινούν με ένα μικρό αριθμό αυθαιρέτων, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου γίνεται εδώ και καιρό η πιο συστηματική δουλειά για την καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης σε δάση και αιγιαλούς. Στα τέλη του προηγούμενου έτους ολοκληρώθηκε η καταγραφή 1.047 αυθαιρέτων: στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 473, Δυτικής Ελλάδας 315 και Ιονίου 259 (βλ. «Κ» 30.12.2012). Τα 880 από τα 1.047 αυθαίρετα βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία, ενώ τα 167 σε δάση. Επίσης δημιουργήθηκε ένα λογισμικό, με βάση το οποίο μπορεί να κρίνεται η «βαρύτητα» του κάθε αυθαιρέτου, ώστε να καθορίζεται η προτεραιότητα στις κατεδαφίσεις.
«Επρόκειτο να ξεκινήσουμε με δύο αυθαίρετα στην Τουρλίδα της Αιτωλοακαρνανίας. Μαθαίνουμε ότι το ένα ξεκίνησε να το καθαιρέσει εκείνος που το κατασκεύασε. Ενώ ο ιδιοκτήτης του δεύτερου υπέβαλε δικαστικά αίτηση αναστολής», λέει στην «Κ» ο διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Παν. Βαγιώτας. «Τα περισσότερα αυθαίρετα που θα κατεδαφίσουμε είναι μάντρες, προβλήτες και κατασκευές εστιατορίων και καφετεριών πάνω στο κύμα».
Οπως αναφέρει ο κ. Βαγιώτας, εκτός από τα αυθαίρετα στην Αιτωλοακαρνανία, μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κατεδαφιστούν:
- Αυθαίρετες κατασκευές, ξύλινες ή μεταλλικές, από εστιατόρια και καφέ/μπαρ στο Παράλιο Αστρος Αρκαδίας.
- Περίπου 10 αυθαίρετα από το Δερβένι έως το Κιάτο Κορινθίας.
- Τρία αυθαίρετα στο Διβάρι και ένα στο Ναύπλιο Αργολίδας.
«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι εσχάτως εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων να τα κατεδαφίσουν μόνοι τους», λέει ο κ. Βαγιώτας. «Προφανώς έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο και προτιμούν να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος κατεδάφισης, παρά να τα κατεδαφίσει η πολιτεία και να τους στείλει τον λογαριασμό».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα έτος έγινε η πρώτη, πιλοτική κατεδάφιση έξι παραπηγμάτων στο Επιτάλιο Ηλείας, ενώ φέτος τον Μάρτιο επιχειρήθηκε η κατεδάφιση δύο αυθαιρέτων στο Ηράκλειο Κρήτης, την οποία διέκοψε... η υπουργός Τουρισμού.                                                                                                                                    (Καθημερινή 23/11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.