Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

"...στο φορολογικό τοπίο των επόμενων εβδομάδων δεν αποκλείεται να ξεφυτρώσουν πολλά «φασούλια»..."

Εβδομάδα φόρων 
Κάθε μέρα αγκαλιά με την Εφορία

Κάθε μέρα αγκαλιά με την Εφορία

Σήμερα πέφτει ο πέλεκυς των αυξημένων επιτοκίων στις εκατό δόσεις. Αύριο η έλευση της τρόικας σημαίνει την αντίστροφη μέτρηση για το ξεκαθάρισμα των φορολογικών ισοδυνάμων, Τετάρτη - Πέμπτη αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και έως την Παρασκευή κλειδώνουν οι αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και το επίδομα θέρμανσης.

Διαβολοβδομάδα με τα όλα της ενώ στο φορολογικό τοπίο των επόμενων εβδομάδων δεν αποκλείεται να ξεφυτρώσουν πολλά «φασούλια». Από τα τέλη κυκλοφορίας στα οποία το οικονομικό επιτελείο μελετά αλλαγές ακόμα και για φέτος, έως το ενδεχόμενο να επιβληθεί παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των αποδείξεων εντός των επομένων μηνών όπως είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Η κυβέρνηση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αναζητά τρόπους αύξησης των δημοσίων εσόδων. Επιχειρεί παράλληλα να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα μετατόπισης των φορολογικών βαρών προς τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, είτε τα βάρη αφορούν τη φορολογία ακινήτων είτε τη φορολογία εισοδήματος είτε επιμέρους τη φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από ενοίκια. Αυτά θα αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται σιγά σιγά. Ορισμένα, στις αρχές του 2016. Η κρυάδα όμως για πολλούς φορολογουμένους αρχίζει από σήμερα.

Στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, οι εργαζόμενοι δούλεψαν φουλ το περασμένο Σαββατοκύριακο ώστε να περάσουν στο σύστημα οι πρώτες αλλαγές στις εκατό δόσεις, από σήμερα. Για οφειλέτες με χρέος άνω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο αυξήθηκε από το 3% στο 5%, αυξάνοντας την ετήσια επιβάρυνση για κάποιον που χρωστά για παράδειγμα 10.000 ευρώ στα 500 από 300 ευρώ. Ανάλογα, επιβαρύνονται εφεξής και οι μηνιαίες καταβολές για την εξόφληση της οφειλής. Με κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας αυξάνεται το επιτόκιο από 0% σε 5% για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.

ΚΑΘ' ΟΔΟΝ Ο ΕΝΦΙΑ. Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα εκκαθαριστικό πάνω - κάτω σαν το περυσινό, εάν δεν έχει μεταβληθεί η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών τοποθετείται χρονικά την ερχόμενη Τετάρτη - Πέμπτη χωρίς εκπλήξεις, αν εξαιρεθεί το γεγονός ότι βεβαιώνεται κάθε φόρος πάνω από 1 ευρώ, σε αντιδιαστολή με πέρυσι όταν φόρος ακινήτων έως 5 ευρώ δεν βεβαιωνόταν και δεν ήταν απαιτητός.

Από χθες, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης άρχισε να «τρέχει» απαλλαγές και εκπτώσεις (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και χαμηλά εισοδήματα όπως και μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ακίνητα) προκειμένου να βγει ο τελικός λογαριασμός, με στόχο το αργότερο την Πέμπτη να αναρτηθούν τα ραβασάκια στο Taxis. Ο συνολικός λογαριασμός αναμένεται και φέτος κοντά στα 3,3 δισ. ευρώ, με στόχο είσπραξης 2,650 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και οι επόμενες τέσσερις στο τέλος κάθε επόμενου μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2016. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΦΠΑ. Το αργότερο έως την Παρασκευή θα έχουν ανακοινωθεί οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης και την τύχη του ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια. Οι αποφάσεις συναρτώνται με τις διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου με τους επικεφαλής της τρόικας την Τετάρτη (οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM αναμένονται αύριο στην Αθήνα), καθώς τυχόν κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση απαιτεί ισοδύναμα 168 εκατ. ευρώ για φέτος και 250 εκατ. ευρώ το 2016.

Για το επίδομα θέρμανσης η κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευση περικοπής του επιδόματος από τα 210 εκατ. ευρώ στα 105 εκατ. ευρώ και εκκρεμεί η ανακοίνωση των δικαιούχων.

Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται τρία σενάρια. Το πρώτο κωδικοποιείται στη φράση «δίνουμε στους ίδιους δικαιούχους λιγότερα», το δεύτερο είναι το αντίστροφο, δηλαδή «δίνουμε σε λιγότερους τα ίδια» και το τρίτο συνδέεται με ενδεχόμενη πλήρη κατάργηση του επιδόματος.

Παρότι το τελευταίο ενδεχόμενο αρχικά είχε απορριφθεί, δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί ιδίως εφόσον το πετρέλαιο θέρμανσης βγήκε στην αγορά με τιμή ίση από την περυσινή, μετά την επίδραση του επιδόματος. Περίπου 85 λεπτά το λίτρο φέτος, χωρίς επίδομα, κοντά στα 85 λεπτά πέρυσι για τους δικαιούχους επιδόματος.

Αν περάσει το τρίτο σενάριο, θα μπορούσε ενδεχομένως να καλύψει μέρος του κόστους κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Στις συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας θα φανεί και το περιθώριο ελιγμών όσον αφορά ενδεχόμενες αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης ενοικίων από φέτος. Η διάταξη για αύξηση των συντελεστών αποσύρθηκε και εξετάζεται το ενδεχόμενο καθιέρωσης περισσότερων κλιμακίων χωρίς αφορολόγητο, με στόχο όμως αύξηση των εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ φέτος.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τα τέλη κυκλοφορίας. Σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ενδεχόμενο καθιέρωσης τελών Δακτυλίου για όσους μπαίνουν στον μικρό Δακτύλιο της Αθήνας απορρίπτονται ως ανεφάρμοστα τουλάχιστον για φέτος, αλλά εξετάζεται λίφτινγκ σε ορισμένες καραμπινάτες αδικίες όπως εκτιμώνται από κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.


Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται αυξήσεις τελών για ιδιοκτήτες ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μεγάλης αξίας («δεν μπορεί να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ ιδιοκτήτης ΙΧ αξίας 40.000 ευρώ» λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομικών), χωρίς να αποκλείεται και μικρή αύξηση τελών της τάξης των 5 - 10 ευρώ για τα μικρά ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με στόχο την αύξηση των εσόδων.

Επιβαρύνσεις εξετάζονται και για τα μεγάλα (ακριβά) εταιρικά ΙΧ όπως άλλωστε και εξίσωση των τελών κυκλοφορίας (προς τα πάνω) για ίδια μοντέλα αυτοκινήτων, τα οποία επειδή κυκλοφόρησαν με ορισμένους μήνες διαφορά έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση. Στόχος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι «να μεταφέρουμε τα βάρη από τα μικρά και φτηνά στα μεσαία και ακριβά». 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.