Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Συνθηκολόγηση με το ΔΝΤ, ανοιχτή η αξιολόγηση

Tvxs Ανάλυση

tvxs.gr | 15 Ιαν. 2016

Με συνθηκολόγηση ως προς την παραμονή του ΔΝΤ και με μάχη συσχετισμών για να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση απαντά η κυβέρνηση στη νέα πίεση των δανειστών – μια πίεση, ηπιότερη μεν των δραματικών ημερών του 2015, αλλά συμπαγή και στοχευμένη σε κοινωνικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις.
Ο ρόλος και η εμπλοκή του ΔΝΤ
Κατά τις πληροφορίες, η χρηματοδοτική εμπλοκή του Ταμείου θα...
 
 συνέχεια
...είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη, επαρκής ωστόσο για να δίνει στο ΔΝΤ ισότιμο και σκληρό ρόλο στην διαμόρφωση και εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων. 'Ηταν, δε, μια εμπλοκή και μια απόφαση κλεισμένη και ειλημμένη από την στιγμή που ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δίνοντας στίγμα πλήρους ευθυγράμμισης Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.
Η κοινή και συντεταγμένη γραμμή, άλλωστε, των ευρωπαίων πιστωτών ήταν και το βασικό στοιχείο που οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στη συνθηκολόγηση για το ΔΝΤ. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, εκτιμήθηκε ότι πρέπει να αποφευχθεί «η σπατάλη δυνάμεων σε μάχες άνισες, όταν μπροστά βρίσκονται ανοιχτά μείζονα εθνικά μέτωπα όπως το ασφαλιστικό και το χρέος». Ως εκ τούτου, η μάχη με το ΔΝΤ δεν θα δοθεί πλέον για την «έξωσή» του από το Μνημόνιο αλλά για τον ρόλο που μπορεί να παίξει στη μείωση του χρέους – ένα ζήτημα, στο οποίο θα έχει την δική του ιδιαίτερη σημασία το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του φόρουμ του Νταβός.
Το νέο «πόκερ» για την αξιολόγηση
Σε αντίθεση με τον ρόλο του ΔΝΤ, όμως, εκείνο που δεν έκλεισε στο χθεσινό Eurogroup ήταν το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, και δεν αναμένεται να κλείσει ούτε μέσα στον επόμενο μήνα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν διευκρινήσεις και επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όχι μόνον επιμένει να βάζει στις προϋποθέσεις της αξιολόγησης και άλλα μέτρα και μεταρρυθμίσεις – με νέο, αιχμηρό αγκάθι τις «ριζικές παρεμβάσεις» στον δημόσιο τομέα – και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την «εκτίμηση», όπως την προσδιόρισε, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απαιτήσει «μήνες».
Η αίσθηση που μεταφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες είναι πως, για μια ακόμη φορά, υπάρχουν διαφορετικές προθέσεις, αφετηρίες και στοχεύσεις στους κόλπους των πιστωτών, τις οποίες και θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί η Αθήνα.
«Λέμε ότι η αξιολόγηση μπορεί να γίνει σε μέρες και ο κ. Ντάιλσεμπλουμ είπε ότι θα πάρει μήνες. Αλλά μεταξύ μηνών και ημερών υπάρχουν και οι εβδομάδες. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει καλή θέληση από όλους οπότε πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία πιθανόν σε τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποτυπώνοντας και τον στόχο της κυβέρνησης.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο επενδύουν στις «κατάλληλες συμμαχίες» και εκτιμούν ότι, έστω και δύσκολα, θα υπάρξει μια ευελιξία σε ό,τι αφορά την τελική μορφή του ασφαλιστικού. Κατά τις ίδιες πηγές, στην τελική διαμόρφωση συμμαχιών και ισορροπιών πολλά θα εξαρτηθούν και από τις παράλληλες εξελίξεις στο προσφυγικό που, αυτή τη στιγμή, αποτελεί πλέον την υπ’ αριθμόν ένα απειλή για την Ευρώπη, εξ ου και η κατεύθυνση που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να κλείσουν άμεσα όλα τα μέτωπα και τα μέτρα – hot spots κ.λπ. – που μπορεί να αφήσουν ευάλωτη σε νέες πιέσεις και επικρίσεις την Ελλάδα.
Η έτερη, και σταθερή, προσδοκία της κυβέρνησης είναι η παγίωση ενός νέου, κεντροαριστερής και αριστερής κατεύθυνσης, πόλου εξουσίας στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – εκεί, ωστόσο, οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα αργές και επίπονες ώστε να διαμορφώνουν κλίμα άμεσης αλλαγής σε επίπεδο συσχετισμών στην Ευρώπη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.