Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Το σωσίβιο και το μάθημα

Opinion 

Ευλόγως ο Αλέξης Τσίπρας δεν τα ‘σπασε με την ευρωπαϊκή ηγεσία την Πέμπτη

ΓιωργοΣ ΛακοπουλοΣ
Μπορείς να τα ρίχνεις στους τεχνοκράτες της Ευρώπης, αλλά δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο και στους πολιτικούς της. Ειδικά όταν κάθεσαι σε μια ροτόντα και είσαι ένας με έξι.
Ευλόγως λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας δεν τα ‘σπασε με την ευρωπαϊκή ηγεσία το βράδυ της Πέμπτης. Είχε φανεί από την  προηγουμένη άλλωστε όταν διακήρυξε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνησή του «δεν παίρνει εντολές από τεχνοκράτες».  Για τους πολιτικούς δεν είπε τίποτε.
Με διαφορά λίγων ωρών ο αντιπρόεδρός του μίλησε στην Έλλη Στάη για «κάποιον Κοστέλο» που πήγε να το παίξει πρωθυπουργός της Ελλάδας - δεν μίλησε για κανέναν Γιούνκερ και για κανέναν Ντράγκι.
-------------------------------------------------------------------------------------------
                    Έτσι λοιπόν στις 19 Μαρτίου 2015 ο Τσίπρας 
                    πέρασε από τις δικές του Κάννες και βγήκε σε 
                    πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Γ. Παπανδρέου
-------------------------------------------------------------------------------------------
Έτσι λοιπόν στις 19 Μαρτίου 2015 ο Τσίπρας πέρασε από τις δικές του Κάννες και βγήκε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Γ. Παπανδρέου στην ορίτζιναλ βερσιόν του έργου: κάθονται οι μεγάλοι με τον «απροσάρμοστο» και ή τα βρίσκουν ή τον αφήνουν στη μοίρα του. Δεν είναι η πιο δημοκρατική μέθοδος, αλλά  δουλεύει...
Ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδας τα βρήκε. Και πολύ καλά έκανε. Προφανώς γι  αυτό ζήτησε το σουαρέ και γι αυτό πήγε  χωρίς τον αλαφροΐσκιωτο Βαρουφάκη, αλλά με τον σώφρονα Δραγασάκη δίπλα του. Αυτό ήταν ήδη ένα μήνυμα .
Ξεχώριζε από τις υψηλές κυβερνητικές κορώνες και έδειχνε ότι είχε ληφθεί το μήνυμα που είχε στείλει η Μέρκελ σ’ αυτό το παιχνίδι συνεννοήσεων με καπνό: «Δεν βλέπω συμφωνία ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στο Βερολίνο». Ο εστί μεθερμηνευόμενο: αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη για συμφωνία η Ευρώπη δεν βιάζεται.
Επειδή όμως δεν μπορεί να πει το ίδιο και η Ελλάδα που καίγεται για λεφτά, ο Πρωθυπουργός ήταν εκ των πραγμάτων ο επειγόμενος της παρέας στο τραπέζι των «επτά». Και επειδή στην πρώτη συζήτηση επι της ουσίας τα πήγε μάλλον καλά με την κυρία  γιατί να μην τα πάει και τη Δευτέρα στην Καγκελαρία.
--------------------------------------------------------------------------------------------
                                       Κατά τα λοιπά η συμφωνία της 
                                       19ης Μαρτίου είναι ένα ριμέικ της 
                                       συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου
--------------------------------------------------------------------------------------------
Κατά τα λοιπά η συμφωνία της 19ης Μαρτίου είναι ένα ριμέικ της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Επανάληψη των ίδιων πραγμάτων στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Αυτό επίτρεψε και στην ελληνική κυβέρνηση να φύγει με το κεφάλι ψηλά – συν μια υποσχετική για ζωντανό χρήμα - και στους δανειστές να   κρατήσουν την Ελλάδα στη ζωή, χωρίς να την απαλλάξουν από τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία…
Από αυτή την άποψη οι εταίροι έριξαν ένα σωσίβιο στην κυβέρνηση, αλλά δεν την έβγαλαν από τη θάλασσα.
Η σύγκλιση της Πέμπτης είναι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός και έχει δίκιο: «επιστροφή στις ράγες προηγούμενης συμφωνίας». Αυτό ακριβώς είναι. Τα ίδια, με άλλα λόγια. Όπως η τρόικα έγινε κουαρτέτο και «θεσμοί», όπως το Μνημόνιο ονομάσθηκε «τρέχουσα διευθέτηση», όπως η αξιολόγηση του Απριλίου θα γίνει για το «παραταθέν πρόγραμμα». Τα ‘χει αυτά η πολιτική και ευτυχώς.
Έτσι προφανώς θα  συνεχίσουν να διαμορφώνοντα τα πράγματα ως τον προσεχή Ιούνιο – οπότε θα κριθεί οριστικά η συνέχεια  της ελληνικής προσπάθειας εξόδου από την κρίση.
-------------------------------------------------------------------------------------------- 
                                      Προς το παρόν δεν είναι άσχημα. 
                                      Για την ακρίβεια είναι πολύ καλά. 
--------------------------------------------------------------------------------------------
Προς το παρόν δεν είναι άσχημα. Για την ακρίβεια είναι πολύ καλά. Αρκεί η κυβέρνηση να καταλάβει αυτή τη φορά ποιες υποχρεώσεις ανέλαβε και ποιες υποσχέσεις απέσπασε – και με ποια σειρά.
Κυρίως όμως αν τα παθήματά της ως τώρα της γίνουν μαθήματα. Η Ευρώπη δεν προσφέρεται ούτε για  ιδεοληπτικούς τσαμπουκάδες ούτε για σταριλίκια. Είναι ένα σοβαρό τραπέζι γύρω από το οποιο όποιος κάθεται πρώτον ζυγίζει μόνο όσο είναι το βάρος του και δεύτερο οφείλει να σέβεται τους άλλους για να τον σεβαστούν κι εκείνοι - τα υπόλοιπα θα βρεθούν.
--------------------------------------------------------------------------------------------
                                      Η Ευρώπη δεν προσφέρεται ούτε 
                                      για ιδεοληπτικούς τσαμπουκάδες 
                                      ούτε για σταριλίκια
--------------------------------------------------------------------------------------------
Με άλλα λόγια η κοινοτική κουλτούρα δεν χωράει ούτε τους κατά-καμένους από τα μια πλευρά, ούτε τα παλικάρια της αριστερούτσικης φακής της Κουμουνδουρου από την άλλη. Είναι μια συνεχής εταιρική διαπραγμάτευση - επί διαφορετικών συμφερόντων ενιοτε αλλά και με διαφορετικές ιδεολογίες όταν  προκύπτει από τις ετυμηγορίες των λαών. Αλλά με κανόνες και προϋποθέσεις.
Σ’ αυτό το πλαίσιο ο αδύνατος μπορεί να στηριχτεί στους άλλους. Αρκεί να μην νομίζει ότι οι άλλοι στηρίζονται σ’ αυτόν και αν τους... αφήσει θα πέσουν. Ή να μην πιστεύει ότι μπορεί να βγει από την  δύσκολη θέση στην οποία ο ίδιος έβαλε τον εαυτό του τα προηγούμενα χρόνια χωρίς ζόρι..
Η συμφωνία των εφτά ήταν μια καλή εξέλιξη για τη χώρα. Θα γίνει καλύτερη αν η κυβέρνηση αντιληφθεί ότι αδίκως έχασε δυο ολόκληρους μήνες: έναν πριν τη πρώτη συμφωνία και έναν ως τη δεύτερη. Στην πολιτική τα πράγματα δεν εξελίσσονται με βάση τις  ιδεολογικές ρητορείες – ορίζονται από την ανάγκη.
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.