Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Πρός κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά

Το νέο σενάριο για ΦΠΑ φουσκώνει τον λογαριασμό
  Με χειρότερη πρόταση από αυτή που υπήρχε στο e mail Χαρδούβελη κατέρχεται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σενάριο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά προβλέπει τη διατήρηση των τριών υφιστάμενων συντελεστών (6,5%, 13% και 23%) με μεταθέσεις προϊόντων και υπηρεσιών στους υψηλότερους συντελεστές και όπως όλα δείχνουν, την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά. Στόχος είναι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 1-1,35 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο Χαρδούβελη προέβλεπε τη διατήρηση των τριών συντελεστών και των χαμηλών συντελεστών στα νησιά και εσωτερικές προσαρμογές στον τομέα του τουρισμού. Συγκεκριμένα προέβλεπε η διαμονή στα ξενοδοχεία να φορολογείται με συντελεστή 13% από 6,5% που είναι σήμερα.
Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μεταφορά των τουριστικών υπηρεσιών στο 13%, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, τη μεταφορά στον υψηλό συντελεστή 23% των τυποποιημένων τροφίμων και ενδεχομένως και της εστίασης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες μικρές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων.
Ειδικότερα, ο υπερμειωμένος συντελεστής 6,5% θα επιβάλλεται σε φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ ο μειωμένος, ο οποίος θα ανέρχεται στο 13%, θα επιβάλλεται σε βασικά είδη τροφίμων (κυρίως φρέσκα προϊόντα), ξενοδοχεία, εφημερίδες, ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Στον υψηλό συντελεστή 23% θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ εξετάζεται να ενταχθεί και η εστίαση.

Από τις εσωτερικές προσαρμογές το όφελος που θα προκύψει ανέρχεται σε:
288,5 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών (5%, 9% και 16%) στα νησιά του Αιγαίου.
350 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή στα ξενοδοχεία στο 13% από 6,5% σήμερα.
350 εκατ. ευρώ περίπου από τη μετατόπιση του 28% του κλάδου των τροφίμων στον υψηλό συντελεστή 23% από 13% που είναι σήμερα.
350 εκατ. ευρώ από διάφορες προσαρμογές που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.

Πάντως, από τις αλλαγές και συγκεκριμένα από τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από το 6,5 στο 13% και από το 13% στο 23% θα ακριβύνουν:
α) Μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, ντοματοπολτοί και σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.
β) Υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, αεροπορικά εισιτήρια).
γ) Υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.
δ) Εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ. πλην θεάτρων).
ε) Διαμονή σε ξενοδοχεία.
στ) Προϊόντα και υπηρεσίες σε νησιά του Αιγαίου.
ζ) Εστίαση.

Σημειώνεται ότι η πρόταση των δανειστών προέβλεπε την εφαρμογή δύο συντελεστών στον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, είχαν προτείνει την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου 11% μόνο για τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των εκπτώσεων συμπεριλαμβανομένων και των μειώσεων κατά 30% στους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.