Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Επιθετική παρέμβαση Αχτσιόγλου στο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε.


INTIME NEWS/© European Union


Του Στέλιου Παπαπέτρου
Ανέβηκαν οι τόνοι στο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε., όταν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, απευθυνόμενη προσωπικά στην Ευρωπαία επίτροπο απασχόλησης, Βελγίδα Μαριάν Τίσεν, της ζήτησε να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη «χάρτα θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων της Ευρώπης», η οποία διασφαλίζει το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η υπουργός Εργασίας καυτηρίασε τη στάση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι συμμετέχουν στο κουαρτέτο των πιστωτών, τονίζοντας ότι δεν «είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για την υπεράσπιση του πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών να δημιουργούν εμπόδια για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα».
Ειδικότερα, όπως είπε, «όσο ξεκάθαρη και αν είναι η θέση μας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημά μας, αντιστέκονται στη θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει την ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, έχοντας υπογραμμίσει ότι ένα λειτουργικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και ότι συνιστά ένα αναντικατάστατο στοιχείο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
Επισήμανε ότι η θέση αυτή υποστηρίζεται και από το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παρέμβαση της κ. Αχτσιόγλου, η Επίτροπος Απασχόλησης ζήτησε από την υπουργό Εργασίας να συζητήσουν το «καυτό» πακέτο των εργασιακών σχέσεων σε κατ' ιδίαν συνάντηση. 


Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.