Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» των ημερών μας είναι εδώ...

Πρόσφυγας στον φράκτη στα σύνορα με τα Σκόπια

«Από το Στετίνο στη Βαλτική έως την Τεργέστη στην Αδριατική, ένα Σιδηρούν Παραπέτασμα έχει πέσει πάνω στην ήπειρο» έλεγε το 1946 στη διάσημη ομιλία του στο Φούλτον του Μιζούρι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, εγκαινιάζοντας τον...
ψυχροπολεμικό όρο «σιδηρούν παραπέτασμα» για τις χώρες υπό τη σοβιετική σφαίρα επιρροής.

Μόνο που 70 χρόνια μετά, υπό εντελώς διαφορετικές ιστορικές συνθήκες, στην Ευρώπη-φρούριο τα «σιδηρά παραπετάσματα» υψώνονται όχι για να κρατήσουν τους ανθρώπους μέσα, αλλά έξω...

Με το φόβητρο της εισροής προσφύγων και μεταναστών από εναλλακτικές διαδρομές -αφενός- και της ρωσικής «επιθετικότητας» ελέω Ουκρανίας -αφετέρου-, σειρά παίρνει τώρα η θωράκιση και των βορειοανατολικών εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Συντηρώντας πάγια την καχυποψία (αν όχι την εχθρότητα) απέναντι στη Μόσχα λόγω του σοβιετικού τους παρελθόντος, οι τρεις μικρές χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία -όλες τους μέλη της ζώνης Σένγκεν-, δεν έχουν μόνο εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους, αλλά υψώνουν πια συρμάτινους φράχτες σε ορισμένα τμήματα των ανατολικών μεθορίων τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Επίσημη αιτιολογία, η ανακοπή της παράτυπης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου προϊόντων, αφού περίπου 6.000 (!) αιτούντες άσυλο πέρασαν από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία πέρσι, ενίοτε διαμέσου και της επικράτειας των κρατών της Βαλτικής.

«Ψίχουλα» δηλαδή μπροστά στο ένα και πλέον εκατομμύριο που έφτασε το 2015 στην Ε.Ε., όμως των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν...

Σχεδόν 5.000 εξ αυτών εισήλθαν στη Φινλανδία μέσω ρωσικών συνόρων, με το Ελσίνκι να επικρίνει τον Ιανουάριο τη Μόσχα επειδή στο αρκτικό μεθοριακό πέρασμα Σάλα έφταναν καθημερινά 20 άτομα!

Κι ενώ η «ροή» περιορίστηκε τον Μάρτιο, όπως επιβεβαιώνει η φινλανδική συνοροφυλακή, οι χώρες της Βαλτικής -καλού, κακού- εξακολουθούν να φτιάχνουν συρμάτινους φράχτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Εκατοντάδες Λιθουανοί στρατιώτες, αστυνομικοί και συνοροφύλακες ξεκίνησαν ασκήσεις αυτή την εβδομάδα για τη διαχείριση μιας πιθανής «κρίσης» στα σύνορα, επανεγκαθιστώντας παράλληλα ελέγχους ταυτοτήτων στη βόρεια μεθόριο με τη Λετονία.

Η τελευταία ετοιμάζεται να ανεγείρει συρματοπλέγματα, ύψους 2,7 μέτρων, κατά μήκος 24 χιλιομέτρων στη συνοριογραμμή της με τη Ρωσία, με προοπτική επέκτασης.

Κι η Εσθονία, με τη σειρά της, σχεδιάζει να στήσει «τον πιο σύγχρονο φράχτη στην Ευρώπη» εξοπλισμένο με συσκευές ηλεκτρονικής παρακολούθησης επίσης στα σύνορά της με τη Ρωσία, στα πρότυπα όσων έχει ήδη εγκαταστήσει η Λιθουανία στη μεθόριό της με τη Λευκορωσία.

Και τα «σιδηρά παραπετάσματα» στην Ε.Ε. αυξάνονται και πληθύνονται, χωρίς ορατό τέλος...


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.