Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Πόθεν έσχες για μετοχές, ακίνητα και συμμετοχή σε εταιρίες

Θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου

Πόθεν έσχες για μετοχές, ακίνητα και συμμετοχή σε εταιρίεςΤην προέλευση των χρημάτων τους θα είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν στην Εφορία, όποιοι αγοράζουν μετοχές ή πάσης φύσεως ακίνητα - συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας- καθώς και εκείνοι που αποκτούν μερίδια σε εταιρίες. Η εξαίρεση που ίσχυε μέχρι τώρα για αυτές τις τρεις κατηγορίες δαπανών, καταργείται και παύει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Κλείνουν ετσι οι "τρύπες" νόμιμης απόκρυψης-"ξεπλύματος" μη φορολογηθέντων εισοδημάτων, οι οποίες είχαν θεσπισθεί τη 10ετία του '90, ως κίνητρο για επενδύσεις.
Εαν οι διατάξεις αυτές εφαρμοσθούν με αυστηρότητα από τις φορολογικές αρχές και οι Εφορίες αρχίσουν να ελέγχουν πραγματικά την προέλευση χρημάτων που τοποθετούνται σε μετοχές, μερίδια Αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ, ή διατίθενται για αγορά ακινήτων, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο και στην κτηματαγορά.
Κάποιο "φρένο" θα μπεί και στην ίδρυση νέων εταιριών, στις μεταβιβάσης εταιρικών μεριδίων και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, καθώς πρέπει να δικαιολογείται η προέλευση των χρημάτων που δαπανώνται γι αυτόν το σκοπό.
Ο έλεγχος "πόθεν έσχες" δεν θα γίνεται βέβαια προκαταβολικά, αλλά όταν τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία δηλώνονται στην εφορία.
Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να θεσπίσουν ειδική διάταξη, που θα υποχρεώνει τις ΑΧΕ και τις ΑΕΔΑΚ να ενημερώνουν τις αρμόδιες εφορίες για τους πελάτες-επενδυτές που αποκτούν χαρτοφυλάκια μετοχών ή μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αξίας άνω των 10.000 ευρώ.
Η διάταξη για το πόθεν έσχες των χρημάτων αγοράς πρώτης κατοικίας ή άλλων ακινήτων, δεν θα μπορεί να καταστρατηγηθεί με την επίκληση τραπεζικού δανεισμού: Ο φορολογούμενος θα είναι υποχρεωμένος να αποδείξει και την προέλευση των χρημάτων για την εξυπηρέτηση  του δανείου - να  αποδείξει δηλαδή ότι με τα εισοδήματα που δηλώνει, μπορεί να πληρώνει τις δόσεις του δανείου.


- σύσταση εταιρειών, συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, αγορά εταιρικών μεριδίων. Το πόθεν έσχες σε αυτήν την κατηγορία απόκτησης περιουσιακών στοιχείων είχε ανασταλεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων μέσω της διευκόλυνσης των επενδυτών.                                    Sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.