Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Logo uoa blue.pngΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 



Κατεύθυνση: Φυσική Περιβάλλοντος –Μετεωρολογία


ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
                             
“ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 2012-2013”

Ονοματεπώνυμο: Μαρία-Αλεξάνδρα Ασλάνογλου
ΑΜ: 1110200800014
                             Επιβλέπων: Ματθαίος Σανταμούρης, Καθηγητής



Η συγγραφέας βεβαιώνει ότι το περιεχόμενο του παρόντος έργου είναι αποτέλεσμα προσωπικής εργασίας.
                                                                 Περίληψη

     Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2009, αφήνοντας ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού χωρίς δουλειά, έχει μειώσει αισθητά το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Η πρώην μεσαία τάξη είναι οι σημερινοί νεόπτωχοι με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ. Με την παράλληλη αύξηση των φόρων, ειδικά του φόρου πετρελαίου, τα νοικοκυριά οδηγήθηκαν σε αδυναμία αγοράς και χρήσης οποιασδήποτε μορφής ενέργειας. Η «Ενεργειακή Φτώχεια» στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας επιδρά αρνητικά στην υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών χαμηλού εισοδήματος. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται καθώς οι πολίτες αυτοί συνήθως ζουν σε παλιά κτίρια, χωρίς μόνωση και διπλά τζάμια. Στην παρούσα πτυχιακή θα παρουσιαστεί η επεξεργασία και η ανάλυση των δεδομένων θερμοκρασίας που ελήφθησαν κατά την χειμερινή περίοδο 2012-2013 από δέκα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στην περιοχή της Αθήνας. Τα δεδομένα θερμοκρασίας αυτά αποτελούν κομμάτι της συνολικής μελέτης που έγινε σε 50 συνολικά νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος από την ομάδα Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια έρευνα γίνεται στην Ελλάδα. Στόχος της είναι να αποδειχθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις συνθήκες που ζουν οι κάτοικοι της Αθήνας. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών χαμηλού εισοδήματος ζει σε θερμοκρασίες κάτω των 18 βαθμών Κελσίου. Ειδικά κατά τον μήνα Ιανουάριο, που ήταν ο πιο κρύος μήνας ενός κατά τα άλλα ήπιου χειμώνα, οι εσωτερικές θερμοκρασίες των σπιτιών ήταν κάτω από 16 βαθμούς Κελσίου. Είναι δραματικό το γεγονός ότι σε δύο σπίτια μετρήθηκαν, κατά τις δύο κρύες μέρες του χειμώνα (8-9/1), θερμοκρασίες των πέντε βαθμών Κελσίου. Λαμβάνοντας υπ’όψιν την γνώμη των ειδικών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι είναι από 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου και για ευπαθείς ομάδες είναι μεγαλύτερη, εύλογο είναι το ερώτημα κατά πόσο οι συγκεκριμένοι κάτοικοι ζουν σε κανονικές συνθήκες για την άνεση και την υγεία τους. 
 1.      Εισαγωγή
       Το πρόβλημα: H «Ενεργειακή Φτώχεια». Στο Ηνωμένο Βασίλειο η επεξήγηση του όρου «Ενεργειακή Φτώχεια» είναι η εξής: « Ένα νοικοκυριό που δεν μπορεί να συντηρήσει επαρκώς ζεστό το σπίτι του με ένα λογικό κόστος».
       Ένας δείκτης μέτρησης της «Ενεργειακής Φτώχειας» στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει την προέλευση του στην Boardman B., που προσδιόρισε ως «ενεργειακά φτωχούς» τα νοικοκυριά των οποίων οι δαπάνες για καύσιμα (για όλες τις υπηρεσίες ενέργειας) ξεπέρασαν το 10% του εισοδήματος τους.
        Το 1991 και 1996 οι αναφορές της English House Conditions Survey(EHCS) δέχτηκαν ότι για να εξασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό σύστημα θέρμανσης απαιτείται το 10% του εισοδήματος για δαπάνες στα καύσιμα. Ωστόσο, τα εισοδήματα των νοικοκυριών στην συγκεκριμένη έρευνα δεν ήταν μεταξύ τους ισοδύναμα. Τα διεθνή πρότυπα είναι σαφή στο ότι: όταν συγκρίνονται εισοδήματα σπιτιών διαφορετικών μεγεθών και αριθμού κατοίκων το εισόδημα πρέπει να προσαρμόζεται στο μέγεθος και την σύνθεση του σπιτιού. Έτσι, για παράδειγμα, μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων με  ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ είναι φτωχότερη από ένα άτομο με το ίδιο ετήσιο εισόδημα. Παρόλο που οι δύο αυτές «οικογένειες» ζουν σε ίδιο σπίτι (μέγεθος/ μόνωση/ είδος καυσίμου) το κόστος θέρμανσης στην οικογένεια των τεσσάρων ατόμων θα είναι μεγαλύτερο από αυτό του ενός ατόμου.
      Αν δεν γίνει αναγωγή του εισοδήματος, ώστε να ληφθούν υπ’όψιν τα παραπάνω κάθε υπολογισμός της «Ενεργειακής Φτώχειας» θα υποτιμήσει αναπόφευκτα το αληθινό ποσοστό φτώχειας των μεγαλύτερων σπιτιών και θα υπερεκτιμήσει την έκταση της «Ενεργειακής Φτώχειας» στα μικρά νοικοκυριά.
      Πάντως, υπάρχουν κάποιοι άλλοι δείκτες που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες χώρες για την μέτρηση της «Ενεργειακής Φτώχειας», οι οποίοι είναι πιο αντικειμενικοί. Τέτοια παραδείγματα είναι ο έλεγχος στο σπίτι για το αν υπάρχει κεντρική θέρμανση, μόνωση, δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών του σπιτιού κ.α.
     Σχετικές έρευνες που χρησιμοποίησαν κάποιους από τους παραπάνω δείκτες έδειξαν ότι σε χώρες όπως η Ρουμανία ή η Πορτογαλία η «Ενεργειακή Φτώχεια» ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη.
     Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι (δηλ. το 14,6% του συνολικού πληθυσμού) ζουν σε συνθήκες «Ενεργειακής Φτώχειας», σύμφωνα με την Eurostat
Η συνεχώς αυξανόμενη «Ενεργειακή Φτώχεια» είναι συνέπεια όχι μόνο της οικονομικής δυσχέρειας που επικρατεί στην Ευρώπη αλλά και της κακής ποιότητας των κτιρίων.
                                                                              ---
(Απόσπασμα από τήν ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ γιά τήν "Εσωτερική Περιβαλλοντική ποιότητα σέ σπίτια χαμηλού εισοδήματος κατά τή διάρκεια τής χειμερινής περιόδου στήν  Αθήνα 2012 - 2013 τής Μαρίας - Αλεξάνδρας Ασλάνογλου)
                                                                             --------
Σημείωση Νέας Μυκόνου : 
Η παραπάνω επιστημονική εργασία, πού από τήν οπτική γωνία τής Φυσικομαθηματικής επιστήμης, καταδεικνύει -περίτρανα- τήν "ταξικότητα" τής οικονομικής κρίσης αλλά καί τήν "τοξικότητα" μέ τήν οποία η «Ενεργειακή Φτώχεια» επιδρά αρνητικά στην υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών χαμηλού εισοδήματος, είναι έργο τής Μαρίας - Αλεξάνδρας (Λιλή γιά τούς οικείους) Ασλάνογλου -νέας Φυσικού- πού  κατευθύνει τίς μελέτες της στό Περιβάλλον καί τήν Μετεωρολογία. 
Εξ αιτίας τού μεγέθους αυτού τού πονήματος καί τού μεγάλου ενδιαφέροντος πού παρουσιάζει, η "Νέα Μύκονος" θά δημοσιεύσει στό αμέσως προσεχές διάστημα καί άλλα αξιόλογα αποσπάσματα καθώς καί τά συμπεράσματα πού προκύπτουν από τά μελετόμενα στοιχεία, παρακάμπτοντας δυσνόητα -γιά τόν μέσο αναγνώστη- αριθμητικά δεδομένα.
Ευχαριστούμε - εκ μέρους καί τών φίλων αναγνωστών τής "Ν.Μ."- τή Λιλή Ασλάνογλου γιά τήν παραχώρηση τής δουλειάς της, ευχόμενοι νά λάβουμε γρήγορα γιά δημοσίευση καί τό doctorat της...
Δ.Ν.Α.





                                              
                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.