Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Off shore: Τα νόμιμα, τα ηθικά και το «έξυπνο πουλί»

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ
Και λέει ο φίλος: «Ναι είναι αλήθεια ότι η φοροδιαφυγή ως νοοτροπία και πρακτική έχει διεισδύσει μέχρι το μεδούλι του Έλληνα. Και όποιος και να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας θα πρέπει να ξέρει πως εάν θέλει να την πατάξει ως φαινόμενο θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με τους μικρούς. Για τους μεγάλους, όμως; Με τα παχυλά πορτοφόλια; Κουβέντα;».
Μα τα «μεγάλα ψάρια» και αν είναι «βουτηγμένα» σε αυτή την νοοτροπία: Διαφορετικά ίσως να μην γίνονταν «μεγάλα».. Αν και οι «μεγάλοι» όταν φτάνουν στο επίπεδο που θέλουν, φροντίζουν να είναι νομότυποι.. Να «σβήνουν ίχνη».
Και καθότι η «φοροδιαφυγή» ελλοχεύει κινδύνους .. προτιμούν την «φοροαποφυγή». Με άλλα λόγια ..ξέρουν πως «δεν θέλει κόπο… θέλει τρόπο».
Και το «κλειδί» για να ανοίξει αυτή η «πόρτα» ακούει στο όνομα off shore: Που δεν είναι τίποτε άλλο από μια διεθνή νομότυπη «διαπλοκή» με στόχο τη φοροαποφυγή και την απόκρυψη εσόδων, η αξιοποίηση μάλιστα τέτοιων πρακτικών σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς κοστίζει στην χώρα σχεδόν 12 δισ. ευρώ το χρόνο!!
Μέσω των γνωστών off shore (ελληνιστί: εξωχώριες ή υπεράκτιες) εταιρειών λοιπόν, παρέχεται η δυνατότητα πλήρους ανωνυμίας των μετόχων-ιδιοκτητών τους (beneficial owners) και δεν επιβάλλεται καν έλεγχος «πόθεν έσχες» για αυτούς.
Και είναι εξαιρετικά «χρήσιμες» φυσικά για να μην καταβάλλονται φόροι…
Κάτι που παραδέχεται άλλωστε και ο ΟΟΣΑ: «Η επιχείρηση που θέλει να αποκρύψει έσοδα, ιδρύει μια off shore σε άλλη χώρα μεταφέροντας εκεί, όλα τα έσοδα των θυγατρικών, ενώ τα απαλλαγμένα από το φόρο κέρδη επανεξάγονται και επενδύονται στη χώρα που δραστηριοποιείται η πολυεθνική». Από διαπιστώσεις πάει καλά.. από πράξεις;
Για τα «μεγάλα ψάρια» λοιπόν είναι προφανές πως «το νόμιμο είναι και … ηθικό»: Από την στιγμή που αυτές οι πρακτικές καλύπτονται από τον μανδύα του νομότυπου, δύσκολα πιάνεται το «έξυπνο πουλί».. Παρά μόνον εάν βρεθεί κάποιος να το πιάσει από την … «μύτη».. Και αυτό απαιτεί την συνεργασία πολλών: Εντός και εκτός συνόρων...
 matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.