Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Μέρκελ: «Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup - δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι για τη ρευστότητα»


 Η Ανγκελα Μέρκελ υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στην καγκελαρία 

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο και με αμοιβαία εκτίμηση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Θα πρέπει τα οικονομικά στοιχεία να είναι σαφή και αυτό πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «γόνιμη συνάντηση» που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ: «Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος από τον διάλογο για τη γεφύρωση των διαφορών όπου υπάρχουν», πρόσθεσε.

«Προτεραιότητα είναι να σπάσουν τα στερεότυπα: ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά της Ελλάδας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα από τη γερμανίδα καγκελάριο.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν το τιμητικό άγημα και αμέσως μετά άρχισε η κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

Στις 20.00 θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες από κάθε πλευρά.

Συγκέντρωση για την ελληνογερμανική φιλία
Την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, αλλά και την στήριξή τους προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξέφρασαν εκατοντάδες συγκεντρωμένοι έξω από την Καγκελαρία, καιενώ αναμένονταν η άφιξη του έλληνα Πρωθυπουργού. Τη συγκέντρωση οργάνωσε το αριστερό κόμμα Die Linke.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, είχαν αναρτήσει πανό και ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικοί, ακόμη και όταν ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ επιθεωρούσαν το τιμητικό άγημα.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Η Γερμανία αγαπά την Ελλάδα».

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η συνάντηση στην καγκελαρία συνιστά πρόκληση για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιθυμούσε να παρουσιάσει στην Ανγκελα Μέρκελ τουλάχιστον ένα προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να τρέξει το επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση για να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, πάντως, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί έναντι του Eurogroup, όχι διμερώς έναντι της Γερμανίας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικώς με το εάν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ περιμένει σήμερα από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να της παρουσιάσει λίστα με προτάσεις μεταρρυθμίσεων.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται φυσικά να ακούσει ποιες προτάσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις» από τη σημερινή συνάντηση.

«Καμία διμερής συνάντηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Eurogroup» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση των δύο ηγετών στην Καγκελαρία. «Δεν είπα ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα των συνομιλιών. Η παρουσίαση, όμως. της λίστας αφορά το Eurogroup» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, ο Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποια ζητήματα θα θέσει η ελληνική πλευρά, επανέλαβε, όμως, ότι η γερμανική θέση δεν έχει αλλάξει.

από tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.