Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ιστορικά αρνητικά ρεκόρ για τη θεωρητική κατεύθυνση

Η πρωτοφανής αποτυχία στιγμάτισε φέτος τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης ― «αποτυχία μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της θετικής και τεχνολογικής, όπου οι υποψήφιοι είναι συνηθισμένοι στα δύσκολα θέματα», όπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο εκπαιδευτικός Στράτος Στρατηγάκης. Ειδικότερα, η εικόνα των φετινών επιδόσεων είναι η ακόλουθη:

• Στη θεωρητική κατεύθυνση, στα Αρχαία -μάθημα αυξημένης βαρύτητας για την εισαγωγή στις νομικές και τα φιλολογικά τμήματα- υπάρχουν μόλις 303 γραπτά σε όλη την Ελλάδα με βαθμό πάνω από 18, σε σύνολο 31.917 υποψηφίων. Γεγονός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών με ποσοστό 0,95%. Ακολουθεί η Λογοτεχνία με ποσοστό 3,16%, επίσης αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών.

• Στην τεχνολογική κατεύθυνση, τα Μαθηματικά και η Φυσική κατεύθυνσης είναι τα μαθήματα-κλειδιά για την εισαγωγή στα τμήματα τεχνολογικών και θετικών επιστημών. Στη Φυσική σημειώθηκαν οι χειρότερες επιδόσεις όλων των ετών (το 79,17% των υποψηφίων τεχνολογικής κατεύθυνσης έγραψε κάτω από τη βάση, με το προηγούμενο ρεκόρ στο 78,33% το 2012), ενώ στα Μαθηματικά κατεύθυνσης το 69,97% των υποψηφίων δεν ξεπέρασε το 10. Ετσι, το αρνητικό ρεκόρ του 2013 -78,04%- διατηρείται.

• Στη θετική κατεύθυνση, το 20,05% των υποψηφίων αρίστευσε στη Βιολογία, μάθημα αυξημένης βαρύτητας για την εισαγωγή στις ιατρικές και τις υπόλοιπες σχολές επιστημών υγείας. Το ποσοστό αρίστων στη Βιολογία είναι το χαμηλότερο της τελευταίας πενταετίας, με το προηγούμενο χαμηλό να σημειώνεται το 2011 με 19,91%. Αντίθετα, στη Χημεία, δεύτερο μάθημα βαρύτητας, το 34,93% των υποψηφίων αρίστευσε, από 26,97% πέρυσι.

• Στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από πέρυσι, καθώς το 32,65% της τεχνολογικής κατεύθυνσης (η πολυπληθέστερη που επέλεξε το μάθημα) αρίστευσε με βαθμό πάνω από 18.

• Οι περισσότερες αναβαθμολογήσεις έγιναν στη Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης (18,34% των γραπτών) και στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης (13,72%).

Μετά τους βαθμούς των υποψηφίων Γενικών Λυκείων και της ομάδας Β΄ των Επαγγελματικών Λυκείων, αύριο (1 μ.μ.) θα ανακοινωθούν στα Επαγγελματικά Λύκεια οι βαθμοί των υποψηφίων που διεκδικούν μόνο μία θέση σε ΤΕΙ.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν μετά τη 1 μ.μ. να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στη διεύθυνση http://results.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ πρέπει μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.