Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

Άρθρο του Ιταλού π. προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και π. πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι γιά τή Γερμανική πολιτική στήν Ευρώπη...

«Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση- αστραπή»

Ρομάνο Πρόντι
Ο Ρομάνο Πρόντι κρίνει αρνητικά τον συμβιβασμό Ελλάδας - δανειστών
Εκτενές άρθρο του Ιταλού πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, με τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση-αστραπή» φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο».
Στο άρθρο του ο Πρόντι τονίζει ότι λόγω της αντίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μεγάλων ηγετών στο σχέδιο του Σόιμπλε «να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ» βρέθηκε, τελικά, ένας συμβιβασμός.
Ο Ιταλός πολιτικός, όμως, κρίνει αρνητικά τον συμβιβασμό, τον θεωρεί «κακό» διότι «γεννήθηκε σε μια ατμόσφαιρα εγωισμών, μνησικακίας και φόβων» και σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτό «αποφεύχθηκε η αρνητικότερη εξέλιξη αλλά τέθηκαν οι προϋποθέσεις για νέες εντάσεις».
Αναφέρεται, άλλωστε, στη «βαριά και απρόσμενη δήλωση του Σόιμπλε, με στόχο να περιορίσει τις δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταθέτοντας τις πιο λεπτές αποφάσεις οικονομικής πολιτικής στα χέρια μιας τεχνικής Αρχής, με πλήρεις δικαιοδοσίες και, φυσικά, υπό τον έλεγχο του Βερολίνου».
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι «οι δηλώσεις του Σόιμπλε πρέπει να ερμηνευθούν ως επίσημη θέση της κυβέρνησης του Βερολίνου» και καθιστά σαφές ότι «αισθάνεται την πολιτική και ηθική υποχρέωση να αντιταχθεί στις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών».
Σύμφωνα με τον Ρομάνο Πρόντι, «δεν πρόκειται απλά για ένα νομικής φύσεως πρόβλημα, αλλά για μια πολιτική στροφή, όπως τόνισε με δραματικό τρόπο ο Γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος έγραψε ότι η Γερμανία μετατρέπει πλέον την ευρωζώνη σε σφαίρα επιρροής της».
Ο Ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός τονίζει ότι «δεν μπορούν να αφαιρούνται τα κύρια θεμέλια της κοινής πολιτικής με αποφάσεις που οδηγούν σαφώς στη διάλυση της Ένωσης».
Για τον λόγο αυτό ο Πρόντι ζητά να υπερισχύσει η πολιτική, με τη σύγκληση ευρωπαϊκής συνόδου, στην οποία να πάρουν μέρος αρχηγοί κυβερνήσεων, θεσμών και κομμάτων, με αναφορά στα συμφέροντα, στους στόχους και στους λόγους συνύπαρξης των μελών της Ένωσης.
από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.