Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ : «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες...»

Η πρόταση της Κομισιόν για την κατανομή 120.000 προσφύγων


ΑFP, ΝΥΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την προειδοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να διαχειριστεί τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που φτάνουν στα σύνορά της, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει σημαντική απειλή για την ίδια της την ύπαρξη εξέφρασε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ.
Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στο Στρασβούργο, ο κ. Γιουνκέρ ανακοίνωσε επίσημα το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο περιλαμβάνει την δέσμευση ευρωπαϊκών κρατών να μοιραστούν την φιλοξενία 160.000 μεταναστών από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία.
Τα όσα διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άλλωστε, είναι ακόλουθα με την τοποθέτηση, νωρίτερα σήμερα, της Αγκελα Μέρκελ, η οποία επανέλαβε την έκκλησή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να φτάσουν σε δεσμευτική συμφωνία για την κατανομή των μεταναστών εντός της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη κατανομή των προσφύγων, κάθε μια αναμένεται να φιλοξενήσει συγκεκριμένο αριθμό:
Αυστρία  3.640
Βέλγιο  4.564
Βουλγαρία 1.600
Γαλλία  24.031
Γερμανία 31.443
Εσθονία  373
Ισπανία  14.931
Κροατία  1.064
Κύπρος  274
Λετονία  526
Λιθουανία 780
Λουξεμβούργο 440
Μάλτα  133
Ολλανδία 7.214
Πολωνία  9.287
Πορτογαλία 3.074
Ρουμανία 4.646
Σλοβακία 1.502
Σλοβενία  631
Σουηδία  4.469
Τσεχία  2.978
Φινλανδία 2.398

Η Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχετίζονται με τα θέματα αυτά και δεν περιλαμβάνονται στις χώρες όπου προτείνεται μετεγκατάσταση προσφύγων.
Κριτήρια για το εκάστοτε ποσοστό που καλείται να φιλοξενήσει η κάθε χώρα είναι το ΑΕΠ (40%), ο πληθυσμός (40%), το ποσοστό ανεργίας (10%), καθώς και το ποσοστό των διεκπεραιωμένων αιτήσεων για άσυλο σε κάθε μια. 
«Η καμπάνα χτυπά, η ώρα έχει φτάσει», ανέφερε ο κ. Γιουνκέρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Υπάρχει έλλειψη ενωτικού πνεύματος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό πρέπει να αλλάξει», πρόσθεσε.
«Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω»

 συνέχεια
«Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου», δήλωσε ακόμη, απευθύνοντας έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση «για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις» στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί», παραδέχθηκε ο Γιουνκέρ υπενθυμίζοντας ότι 500.000 άνθρωποι βρίσκονται στις πόρτες της Ευρώπης, «αλλά δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις...».
«Οταν έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες, δεν υπάρχει θρησκεία, πίστη ή φιλοσοφία. Δεν κάνουμε διακρίσεις», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή προτείνει την οικονομική στήριξη των κρατών-μελών που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, με 780 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού προχρηματοδότησης 50%, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχουν τα μέσα για να ενεργούν ταχύτατα.
Ακόμη εισηγείται ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης για όλα τα κράτη-μέλη, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή για να βοηθά κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει καταστάσεις κρίσης και ακραίων πιέσεων στο σύστημα ασύλου του, ως αποτέλεσμα μεγάλης και δυσανάλογης εισροής πολιτών τρίτων χωρών. Οι εν λόγω μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα καθορίζονται από την Επιτροπή με βάση τον κατά κεφαλήν αριθμό αιτήσεων ασύλου κατά το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και τον αριθμό των παράτυπων διελεύσεων συνόρων κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Επίσης, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση ενός κοινού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής. Ο κατάλογος αυτός θα επιτρέπει την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου από μετανάστες οι οποίοι κατάγονται από χώρες που θεωρούνται ασφαλείς σε όλη την ΕΕ και την ταχύτερη επιστροφή στη χώρα τους, σε περίπτωση που αξιολογηθεί ότι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Έπειτα από συζητήσεις με τα κράτη-μέλη, η Επιτροπή προτείνει να προστεθούν στον κατάλογο αυτόν η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία.
Επιπλέον, θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η εξωτερική διάσταση της προσφυγικής κρίσης. Για το λόγο αυτό καταβάλλονται νέες προσπάθειες για τη στήριξη διπλωματικών πρωτοβουλιών και την εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Η ΕΕ παρέχει συνδρομή στον πληθυσμό της Συρίας –ιδίως στους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας– και οικονομική στήριξη στις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Συρία, όπως στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία. Μέχρι στιγμής, έχουν «κινητοποιηθεί» 3,9 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.
Τέλος, η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου έκτακτης ανάγκης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης στην Αφρική. Στόχος είναι να βελτιωθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια των παράτυπων μεταναστευτικών ροών στις περιοχές του Σαχέλ, της Λίμνης Τσαντ, του Κέρατος της Αφρικής και της Βόρειας Αφρικής. Η Επιτροπή δηλώνει ότι θα στηρίξει τις εν λόγω περιοχές με σκοπό να αναπτύξουν καλύτερες κοινωνικοοικονομικές ευκαιρίες και πολιτικές διαχείρισης της μετανάστευσης. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν επίσης και να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες της. Η Ισπανία, τονίζεται για παράδειγμα, έχει ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της.
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.