Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους
 tvxs.gr| 18 Νοε. 2015
1. Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου είχε στην Άγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το μήνυμα Τσίπρα από το ταξίδι του στην Τουρκία είναι ότι αν και για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό πρέπει να λυθεί το συριακό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ που να οδηγεί στον περιορισμό των ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Στο μεταξύ, κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Δεκεμβρίου.
3. Επτά ώρες μετά την έναρξή της, τερματίστηκε η γιγαντιαία επιχείρηση αντιτρομοκρατικής και στρατού στο προάστιο Σεν Ντενί στο βόρειο Παρίσι. Συνελήφθησαν επτά άτομα, ενώ υπάρχουν και δυο νεκροί. Η μία είναι μια γυναίκα - καμικάζι που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά και ανατινάχθηκε. Οι γαλλικές αρχές διεξάγουν έρευνες για να διαπιστώσουν έαν ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, είναι μεταξύ των νεκρών της σημερινής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης σε σπίτι στο προάστιο Σεν Ντενί στο βόρειο Παρίσι.
4. Η ασύμμετρη απειλή του ISIS κλονίζει την Ευρώπη και το ντόμινο του τρόμου διαχέεται από το Παρίσι στην Γερμανία και το Βέλγιο. Δύο πτήσεις της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air France από τις ΗΠΑ με προορισμό το Παρίσι άλλαξαν χθες το βράδυ πορεία, έπειτα από ανώνυμες τηλεφωνικές απειλές. Την ίδια στιγμή το Ισλαμικό Κράτος σε νέο μήνυμά του αναφέρει ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος στην Αίγυπτο με ένα κουτάκι αναψυκτικού. Την ίδια στιγμή, για σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος ερευνώνται δύο άτομα που συνελήφθησαν τα ξημερώματα στην Κω.
5. Ολοκληρώθηκε το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης όλων των νεκρών στις επιθέσεις στο Παρίσι τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου, έπειτα από ημέρες αγωνίας για τους οικείους των θυμάτων. Ανάμεσα στα θύματα και πολλοί μουσουλμάνοι, όπως κι ένας σκύλος ήρωας. Σε μία προσπάθεια να πέσουν τα στερεότυπα που ο τρόμος υψώνει ένας νεαρός μουσουλμάνος κάλυψε τα μάτια του και παρότρυνε Γάλλους κατοίκους που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία να τον αγκαλιάσουν, γράφοντας σε ένα χαρτί «Είμαι μουσουλμάνος, με εμπιστεύεστε να με αγκαλιάσετε;».
6. Στον απόηχο των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, πολλά γράφονται και λέγονται για τη «χρηματοδότηση» της «τρομοκρατικής οργάνωσης» που ανέλαβε την ευθύνη γι’ αυτές, γνωστής ως ISIS από τα αρχικά του ονόματος με το οποίο αυτοαποκαλείται, δηλαδή Islamic State of Iraq and Syria (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας). Πρόκειται για ένα «Κράτος Τρόμου» με περιουσία 2 τρισ. δολάρια, έκταση Βρετανίας και πληθυσμό 10 εκ.
7. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πρόσηλθε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. «Έχω εμπιστοσύνη μόνο στον πρωθυπουργό και αν συναντηθούμε θα του πω για ποιο λόγο έχω εμπιστοσύνη μόνο σε αυτόν», δήλωσε στην ακρόαση του. «Δεν έχω καμιά πολιτική κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τα μέλη του, ούτε ποτέ είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται με την τρομοκρατία» αναφέρει ο Γιάννης Πανούσης σε γραπτή δήλωσή του που διένειμε σε δημοσιογράφους στη Βουλή.
8. Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν το πρωί, χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο φορολόγησής τους αλλά και τις αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό. Ενώ μέχρι το μεσημέρι το κλίμα ήταν ήρεμο, εντελώς ξαφνικά και μετά από λεκτικές αντιπαραθέσεις, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των αγροτών και των ΜΑΤ.
9. Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί εκ νέου η δίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, έπειτα από τη σημερινή συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από προκλήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των χρυσαυγιτών κατηγορουμένων, οι οποίοι έφτασαν να αναφερθούν μέχρι και στο ΕΑΜ και τον Μελιγαλά προκειμένου να υπερασπιστούν τους πελάτες τους.
10. Περισσότερες από πενήντα δράσεις που προωθούν τον στρατηγικό στόχο για επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην πόλη, πραγματοποιεί ο δήμος Αθηναίων από τις 18 έως τις 25 Νοεμβρίου.
* Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.