Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

21:09 | 29 Φεβ. 2016
tvxs.gr
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.

1. To Plan B για το προσφυγικό τίθεται σε πλήρη εφαρμογή, Ευρώπη και Ελλάδα αποδέχονται σιωπηρά το τετελεσμένο των κλειστών συνόρων και ο σχεδιασμός μετατοπίζεται πλέον στην διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που προδιαγράφει ο εγκλωβισμός – τουλάχιστον – δεκάδων χιλιάδων προσφύγων επί ελληνικού εδάφους. Την ενεργοποίηση ενός Plan B για το προσφυγικό που περιλαμβάνει μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα επιβεβαιώνει η Κομισιόν. Απροθυμία συζήτησης μέτρων για μείωση των προσφυγικών ροών καταλογίζει ο αυστριακός ΥΠΕΞ στην ελληνική κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως η Αθήνα στις «αμέτρητες συνεδριάσεις ήθελε μόνο να συζητήσει πώς θα μεταφερθούν πρόσφυγες στην κεντρική Ευρώπη». Την ίδια στιγμή, απροθυμία συζήτησης μέτρων για μείωση των προσφυγικών ροών καταλογίζει ο αυστριακός ΥΠΕΞ στην ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ τονίζει ότι «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα».
2. Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ειδομένη καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες κινήθηκαν προς τον φράχτη μόλις έγινε γνωστό ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, με σκοπό να τον ρίξουν. Καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ πραγματοποιούν εκατοντάδες πρόσφυγες.
3. Η αλληλεγγύη είναι πια πιο αναγκαία από ποτέ. Μπορείτε να βοηθήσετε. Δείτε πού και πώς. Το παράδειγμα δείχνουν δύο μικρές πόλεις της Ελλάδας, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη, κάνοντας αυτό που ολόκληρη η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει. Βρίσκοντας λύση.
4. Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και την αξιολόγηση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ. Η απόσταση είναι τέτοια που η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει παρέμβαση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να υπάρξει απεμπλοκή.
5. Ένα μυθιστόρημα της διαπλοκής (με τη σφραγίδα μιας… «γάτας Ιμαλαΐων»), η αντεπίθεση ενός εκδότη που διώκεται ποινικά για δάνειο 57 εκατ. χωρίς εξασφαλίσεις κι ένα σκληρό πολιτικό μπλοκ που χωρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έως σύσσωμη τη νυν και πρώην «κεντροαριστερά»: Είναι το διπλό μέτωπο το οποίο κινείται σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εθνική συγκυρία με ανοιχτή την προσφυγική κρίση αλλά και την αξιολόγηση. Στο μεταξύ, ευνοϊκό καθεστώς για το Mega και να μην γίνει αυστηρός έλεγχος στα δάνειά του. Αυτά φέρεται να ζήτησε ο ιδιοκτήτης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) Σταύρος Ψυχάρης, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως αυτές ήταν οι βασικές έγνοιες του εκδότη, αλλά και η ουσία των συναντήσεων που ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, στον απόηχο των εις βάρος του δημοσιευμάτων, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απέστειλε εξώδικο στον ΔΟΛ.
6. Μόνο το 1% του φαινομένου της ελληνικής φοροδιαφυγής έχει έλθει στο φως, δήλωνε ο πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC στην Ελβετία Φαλσιανί πριν ένα χρόνο, αναφερόμενος στις καταθέσεις στο εξωτερικό. Οι πρόσφατες δηλώσεις των Ελλήνων στην Εφορία για το 2015 δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή συνεχίζεται ακάθεκτη. Επιπλέον, μετά από τις αποκαλύψεις των λιστών Λαγκάρντ και Μπόργιανς, νέα φορολογικά «καταφύγια», λιγότερο προσβάσιμα από την Ελβετία για τις αρμόδιες αρχές, έχουν γίνει πιο ελκυστικά για όσους φοροδιαφεύγουν. Αυτές είναι οι «νέες Ελβετίες» της φοροδιαφυγής.
7.«Kαταπέλτης» για τη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων είναι το πόρισμα για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη καθώς σύμφωνα με την δικογραφία υπήρχε μία ιδιότυπη «ομερτά» στο Ίδρυμα στο οποίο φοιτούσε ο άτυχος νέος, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μίλησαν για «πολιτικές παρεμβάσεις».
8. Αγροτικές κινητοποιήσεις τέλος. Αποχώρησαν όλα τα τρακτέρ από τον κόμβο της Νίκαιας. Η απομάκρυνση είχε ξεκινήσει από την Κυριακή, σταδιακά λόγω του μεγάλου αριθμού γεωργικών μηχανημάτων που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο μπλόκο. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό διεξάγεται κανονικά, μετά από 39 ημέρες.
9. Δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» της Ελληνικός Χρυσός στο Στρατώνι της Χαλκιδικής. Νεκρός είναι 52χρονος γομωτής πυροδότης, ο οποίος - σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυσός - είχε 20ετή και πλέον εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Η αστυνομία και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος.
10. Το «Spotlight» απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (δείτε όλες τις υποψηφιότητες) - και Πρωτότυπου Σεναρίου -, ενώ ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, μετά από τέσσερις υποψηφιότητες, κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του για την ερμηνεία του στην ταινία «Επιστροφή». Δείτε τους νικητές των βραβείων Όσκαρ 2016 καθώς και τα γεγονότα, τους αριθμούς και τα ρεκόρ της βραδιάς σε ένα γράφημα. Διαβάστε επίσης ποιός είναι ο Έλληνας που πήρε Όσκαρ.
* Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού για την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.