Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Οι κομμένοι καναλάρχες και ο πόλεμος του «μαύρου»

TVXS Ανάλυση 07:54 | 05 Σεπ. 2016
Η μητέρα των μαχών με το παλαιό σύστημα των μιντιαρχών μπορεί να κερδήθηκε, ο μεγάλο πόλεμος όμως μόλις τώρα αρχίζει. Είναι ο πόλεμος του Αλέξη Τσίπρα με τους «κομμένους» καναλάρχες, με την εκτεθειμένη – εξ ου και διπλά μαινόμενη – αντιπολίτευση και, κυρίως, με την απειλή της μαζικής ανεργίας για τους εργαζομένους όσων καναλιών δεν πήραν άδειες.

Περίπου 1.600 εργαζόμενοι, με βάση τα στοιχεία της ΕΣΗΕΑ, βρίσκονται στον αέρα και κινδυνεύουν να βρεθούν άμεσα εκτός αγοράς εργασίας, μετά την αποτυχία του Star, του Alpha και του «Ε» να πάρουν τηλεοπτική άδεια αλλά και την αδυναμία του MEGA – ελέω των μετόχων του – να λάβει μέρος στον διαγωνισμό.
«Ασπίδα» οι εργαζόμενοι
Πρόκειται για μια πραγματικότητα και μια απειλή που – ανεξαρτήτως του καταμερισμού ευθυνών – η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της, καθώς όλες οι εμπόλεμες πλευρές έχουν...
 συνέχεια
...καταστήσει σαφές ότι στον επόμενο γύρο της μάχης θα προτάξουν ως ασπίδα τους εργαζομένους: Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος καταλογίζει στην κυβέρνηση «στραγγαλισμό της αλήθειας» και προειδοποιεί ότι σε 90 ημέρες ξεκινούν απολύσεις στον τομέα της ενημέρωσης, το Ποτάμι ερωτά εάν «οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κανάλια έχουν άλλο στομάχι από εκείνους της ΕΡΤ;», οι αποτυχώντες καναλάρχες στέλνουν ήδη μηνύματα μετωπικής σύγκρουσης σηκώνοντας κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους από τα δελτία ειδήσεων και τα έντυπα που ελέγχουν, ενώ συγκροτείται ήδη διαδικτυακό κίνημα μέσω Facebook υπό τον τίτλο «Μαύρο σε κανένα κανάλι», το οποίο φέρεται να εκπροσωπεί τους εργαζομένους στα ιδιωτικά κανάλια και διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη Κυριακή έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Η σύγκριση με το «μαύρο» στην ΕΡΤ
Η προσπάθεια παραλληλισμού και σύγκρισης με το «μαύρο» Σαμαρά στην ΕΡΤ είναι προφανής τόσο από την πλευρά στελεχών της αντιπολίτευσης όσο και από παράγοντες των κομμένων καναλιών – ενός παραλληλισμού, που θέλει πάσει θυσία να αποτρέψει η κυβέρνηση, καθώς απειλεί να ακυρώσει την ηθική νίκη και το, σημειολογικό αλλά και ουσιαστικό, πολιτικό πλεονέκτημα που της έδωσε η επιτυχής διεξαγωγή της δημοπρασίας για τις άδειες και το τέλος της ανομίας των 27 ετών στον τηλεοπτικό χάρτη.
Εξ ου και κυβερνητικές πηγές πέρασαν χθες στην αντεπίθεση, εγκαλώντας τη Νέα Δημοκρατία για «κροκοδείλια δάκρυα» και για «όψιμο ενδιαφέρον» για τους εργαζόμενους στα κανάλια.
Οι ίδιες πηγές, αφού υπενθύμισαν ότι η ΝΔ είναι «το κόμμα που ως κυβέρνηση γύρισε απλά τον διακόπτη στην ΕΡΤ πετώντας στον δρόμο πάνω από 2.800 ανθρώπους», επεσήμαναν: «Βλέπουμε ξαφνικά ένα υπέρμετρο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους. Ενδιαφέρον που σε καμία περίπτωση δεν είδαμε όταν 700 άνθρωποι απολύθηκαν χωρίς αποζημιώσεις από το ALTER. Όταν 800 άνθρωποι απολύθηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από την Ελευθεροτυπία. Όταν 200 άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους κατά τη μεταβίβαση του ALPHA. Όταν η αδιανόητη πρακτική των ιδιοκτητών του ΜΕGΑ οδηγεί 500 ανθρώπους στον δρόμο».
Παρά την αντεπίθεση, ωστόσο, προς καναλάρχες και ΝΔ, κύκλοι του Μαξίμου, προσθέτουν ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά και πολύ προσεκτικά το ζήτημα των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα», ενώ την ίδια ώρα πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες φέρουν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς συγκεκριμένες εισηγήσεις για τη διασφάλιση των κατά το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.
Τα «δασικά αυθαίρετα»
Οι ίδιοι παράγοντες ακούνε μάλλον με προβληματισμό και τις αλλεπάλληλες σκληρές παρεμβάσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγα Γεροβασίλη η οποία χθες παρομοίασε τα κανάλια με τα «αυθαίρετα των δασικών εκτάσεων» και δήλωσε ότι οι καναλάρχες είναι εκείνοι που πετούν τους εργαζομένους τους στον δρόμο, ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν «μάλλον αχρείαστη και εκ του περισσού» και την προειδοποίηση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη ότι εάν η Digea δεν διακόψει σε 90 μέρες το σήμα όσων καναλιών δεν έχουν άδεια, τότε «θα παρέμβουν τα αρμόδια κρατικά όργανα».
Προσδοκία και επιδίωξη του Μαξίμου είναι να απορροφηθεί μεγάλος αριθμός των εργαζομένων στα κομμένα κανάλια από τα νέα σχήματα που πήραν τις άδειες, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί διαμηνύουν σταθερά ότι όσοι κόπηκαν μπορούν να διεκδικήσουν είτε θεματικές και περιφερειακές άδειες, είτε να εκπέμπουν συνδρομητικά μέσα από τις πλατφόρμες του ΟΤΕ και της NOVA.

Οι θεματικές και οι νέοι παίκτες
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πότε και πώς θα προκηρυχθούν οι θεματικές άδειες και ποια θα είναι η αντίδραση των «4» που πληρώνουν 245 εκατομμύρια για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ η εκπομπή μέσα από συνδρομητικές πλατφόρμες εμπεριέχει μεγάλες απώλειες σε διαφημίσεις, έσοδα και προοπτικές βιωσιμότητας για κανάλια όπως ο Alpha και το Star.
Σε ό,τι αφορά, δε, το ενδεχόμενο συμπράξεων παλαιών και νέων σχημάτων και απορρόφησης σημαντικού αριθμού των νυν εργαζομένων, παραμένει επίσης άγνωστο ποιες είναι οι προθέσεις των νέων καναλαρχών. Ειδικά, δε, στην περίπτωση του  Βαγγέλη Μαρινάκη που κατέβαλε τίμημα 73 εκατομμυρίων ευρώ για την άδεια και οι έως τώρα πληροφορίες τον φέρουν να επιθυμεί αυτοτελή παρουσία στο νέο τηλεοπτικό τοπίο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.