Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Το Eurogroup δείχνει δύσκολο φθινόπωρο


tvxs.gr 15:37 | 09 Σεπ. 2016
Στις αλλαγές των διοικήσεων των τραπεζών, τη συγκρότηση του υπερΤαμείου Ιδιωτικοποιήσεων και τις αλλαγές στην αγορά ενέργειες παίζονται οι καθυστερήσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ, όπως έγινε σαφές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα.

Οι υπουργοί Οικονομικών, όπως αναμενόταν, επέπληξαν διπλωματικά μεν, καθαρά δε την Ελλάδα για νέο γύρο καθυστερήσεων στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων - με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ μάλιστα να καταλογίζει εμμέσως στην Αθήνα θερινή σιέστα -, ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. 
Στο δια ταύτα, αμφότεροι έδειξαν ως καταληκτικό χρόνο το τέλος Σεπτέμβρη προκειμένου να ολοκληρωθούν τα 13 εκκρεμή - εκ των 15 - προαπαιτούμενα, με το Eurogroup της 10ης Οκτώβρη να γίνεται ντε φάκτο ο νέος σταθμός για την έγκριση εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δις.
«Κλειδί» οι αλλαγές στις τράπεζες
Σ’ αυτόν τον μήνα, και με παρόν ξανά από τη Δευτέρα στην Αθήνα το «κουαρτέτο» των δανειστών, τα πιο δύσκολα μέτωπα για την κυβέρνηση αναμένεται να είναι οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας, η σύσταση και στελέχωση του υπερΤαμείου Ιδιωτικοποιήσεων και οι αλλαγές των διοικήσεων των τραπεζών με απαρέγκλιτη τήρηση του μοντέλου που επιβάλει η ΕΚΤ. 
Επ’ αυτού ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ ήταν εξαιρετικά σαφής μετά το σημερινό Eurogroup λέγοντας ότι «κλειδί» για την κεντρική τράπεζα θα είναι «η πιστή τήρηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες των οδηγιών του SSM για τα διοικητικά συμβούλια». Δεν παρέλειψε, δε, να υπενθυμίσει ότι το εν λόγω προαπαιτούμενο έπρεπε να έχει πληρωθεί από τον Ιούλιο.
Τα κόκκινα δάνεια και δεύτερη αξιολόγηση
Πέραν του Σεπτέμβρη, κι εάν τηρηθούν αυτή τη φορά τα χρονοδιαγράμματα, η μπάλα θα περάσει στο γήπεδο της δεύτερης αξιολόγησης, με δύο κομβικά ζητήματα - τις αλλαγές στα εργασιακά και την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Και εδώ το μήνυμα ήταν εξίσου καθαρό από τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ, ο οποίος είπε ότι στην δεύτερη αξιολόγηση η έμφαση θα δοθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις διαδικασίες για τα κόκκινα δάνεια.
Το κλείσιμο αυτών των, ιδιαίτερα ευαίσθητων πολιτικά για την κυβέρνηση, θεμάτων αποτελούν και απαρέγκλιτο όρο για να προχωρήσει η - όποια - συμφωνία επί των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ είχαν κοινή - έστω και σε διαφορετικούς τόνους - θέση επ’ αυτού σήμερα στη Μπρατισλάβα: Η συμφωνία του Μαΐου περί ελάφρυνσης του χρέους παραμένει εν ισχύ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.
«Δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το θέμα, δεν υπήρχε λόγος. Ο ESM έχει εντολές από τον Μάιο για να προχωρήσει τις προτάσεις του. Δεν άλλαξε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Πάγος» από Ντάισελμπλουμ για τα πλεονάσματα
Ο ίδιος έσπευσε να παγώσει εκ νέου και την συζήτηση για χαμηλότερους στόχους στα πλεονάσματα - ζήτημα που δεν τέθηκε καν στη σημερινή συνεδρίαση. «Δεν ανοίγουμε συνέχεια τα ίδια θέματα», είπε επαναβεβαιώνοντας στην πράξη ότι η αναθεώρηση των στόχων για τα πλεονάσματα παραμένει πολιτικό ταμπού στην Ευρώπη όσο η Γερμανία τελεί σε προεκλογική περίοδο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.