Ένα σφοδρό κύμα χιονιά, ισχυρότερο από αυτό της Πρωτοχρονιάς, θα σαρώσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς μιλώντας στο tvxs.gr εξηγεί το πως και που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τη χώρα μας.
«Το κύμα του χιονιά θα επηρεάσει πρώτα τη Βόρεια Ελλάδα (Ηπειρος , Μακεδονία, Θράκη), την Πέμπτη προς την Παρασκευή, με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις τοπικά ακόμη και στα πεδινά. Στη Θεσσαλονίκη θα χιονίσει πολύ την Παρασκευή. Θα έχουν προηγηθεί και κάποιες βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα που σταδιακά θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν και το ανατολικό Αιγαίο», σημειώνει ο κ. Κολυδάς και συνεχίζει:
«Παρασκευή προς Σάββατο οι ψυχρές μάζες θα βρίσκονται πλέον...
 συνέχεια
...πάνω από όλη τη χώρα. Οι  σχετικά πιο θερμές μάζες θα κινηθούν ανατολικότερα και οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα επηρεάζοντας και τα πεδινά της ηπειρωτικής Ελλάδος.  Θα χιονίσει και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στην Αθήνα θα χιονίσει το βράδυ της Παρασκευής, κυρίως τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τα χιόνια θα είναι περισσότερα απο τον προηγούμενο χιονιά μέσα στην πόλη.
Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν θα είναι αρκετά χαμηλές. Για παράδειγμα στην Αθήνα θα φτάσει το μέγιστο στον 1 βαθμό Κελσίου με ελάχιστη θερμοκρασία τους -3, και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα θα κρατήσουν έως τη Δευτέρα και σταδιακά θα εξασθενίσουν. Ουσιαστικά ο χιονιάς θα υποχωρήσει στη Βόρεια Ελλάδα από το Σάββατο και στην υπόλοιπη χώρα από την Κυριακή. Όμως το κρύο θα παραμείνει. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ανατολικά και νότια με μικρότερες όμως εντάσεις».
Για τις θερμοκρασίες των -20 βαθμών Κελσίου
Πολλοί έκαναν λόγο ακόμη και για θερμοκρασίες -20 βαθμούς Κελσίου. Όπως μας εξηγεί ο κ. Κολυδάς πρόκειται για την αισθητή θερμοκρασία και όχι για την πραγματική. «Οφείλεται στους ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους. Για παράδειγμα τους -5 βαθμούς, με αυτούς τους ανέμους, τους αισθανόμαστε ως -14. Πρόκειται για μια διαφοροποίηση που γίνεται στις μετεωρολογικές προβλέψεις, ωστόσο κάποιοι για λόγους εντυπωσιασμού αποφάσισαν να προβάλουν όχι την πραγματική θερμοκρασία αλλά αυτή που αισθανόμαστε».
Παράλληλα ο κ. Κολυδάς υπογραμμίζει πως παρατηρείται και το φαινόμενο μέτρησης θερμοκρασίας χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες. «Αν σε μια περιοχή χιονίζει και το χιόνι παραμείνει πάνω στο θερμόμετρο τότε η θερμοκρασία που θα καταγράφεται θα είναι πολύ χαμηλότερη, σχεδόν κατά 6 βαθμούς. Αν δηλαδή το θερμόμετρο δεν έχει καθαριστεί, δεν έχει συντηρηθεί σωστά και έχει πιάσει πάγο, το -14 μπορεί να το δείχνει και -20».


Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου. Μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής τα φαινόμενα θα σημειωθούν κατά τόπους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Πέμπτης και από τα Βόρεια. Ειδικότερα από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής θα χιονίσει στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας. Από το βράδυ της Παρασκευής και κατά περιόδους, οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σταδιακά σε όλη τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, την Ανατολική νησιώτική χώρα και την Κρήτη.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή και από τα Βόρεια, η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο, ο οποίος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.
Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη. Την Παρασκευή σταδιακά από τα Δυτικά και τα Βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα του Σαββάτου βαθμιαία θα εξασθενήσουν.