Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Έκτακτη συνεδρίαση του EWG...

για να τρέξει η συμφωνία...
Ευκλείδης Τσακαλώτος - Γερούν Τσακαλώτος

Η ικανοποίηση των εταίρων-δανειστών από τη συμφωνία των Αθηνών δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια, αλλά...
φαίνεται στην πράξη, με την επίσπευση της διαδικασίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στη σύνοδο της ευρωζώνης που θα συνέλθει στις 22 Μαΐου.

Ενδειξη της απόφασης των εταίρων-δανειστών να πάνε τα πράγματα γρήγορα αποτελεί η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης (EWG), η οποία θα εξετάσει για πρώτη φορά την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Η EWG θα συνεδριάσει εκ νέου στις 15 Μαΐου για να συζητήσει τη συμφωνία των Αθηνών, αυτή τη φορά στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης.

Οταν τους βολεύει η εξέλιξη των πραγμάτων, οι εταίροι-δανειστές επισπεύδουν τη διαδικασία... Αλλωστε, η συμφωνία των Αθηνών πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων χωρών για να εισπράξει η Ελλάδα το πολυπόθητο τσεκ της δεύτερης αξιολόγησης.

Λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της EWG θα γίνει στο Μπάρι της Ιταλίας η υπουργική σύνοδος του G7, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας ως σκέλος της συμφωνίας των Αθηνών.

Στο Μπάρι θα βρεθεί όλος ο καλός κόσμος των εταίρων-δανειστών και κυρίως ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και φυσικά οι δύο σκιές του Β. Σόιμπλε: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, και ο Αυστριακός επικεφαλής της EWG, Τόμας Βίζερ.

Στις Βρυξέλλες αποσαφηνίζεται μετά την προκαταρκτική συμφωνία των Αθηνών ότι στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εάν στις 22 Μαΐου οριστικοποιηθεί η συμφωνία, αναμένεται, στην καλύτερη περίπτωση, ένα σκιαγράφημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων και η δέσμευση των εταίρων-δανειστών ότι τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος. Η ποσοτικοποίηση των μέτρων, λοιπόν, που αποτελεί και την πιο δύσκολη πτυχή του όλου θέματος, θα περιμένει το καλοκαίρι του 2018...

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 22 Μαΐου που θα συνέλθει η ευρωζώνη να νομοθετήσει στη Βουλή τα κείμενα της συμφωνίας των Αθηνών.

Τα πράγματα πηγαίνουν ακόμη πιο γρήγορα για την κυβέρνηση...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.