Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018

Κόντρα γιά τήν πρώτη κατοικία...

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή...
μεταξύ Σταθάκη και Μπακογιάννη...

Την αντίδραση του Γιώργου Σταθάκη προκάλεσε η τοποθέτηση στη Βουλής της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία έθεσε ζήτημα σχετικά με τις κατασχέσεις και την προστασία της πρώτης κατοικίας, με αφορμή τη διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη στο Δημόσιο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε ότι ο νόμος Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε με τον… νόμο Σταθάκη, δεν προστατεύει μόνο σε σχέση με τις τράπεζες (για τα στεγαστικά δάνεια), αλλά προστατεύει την πρώτη κατοικία και σε σχέση με χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Η Βουλή έχει ψηφίσει τον νόμο 4354/2015 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος νόμος ισχύει μέχρι 31.12.2018. Ο νόμος Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη, είναι πολύ σαφής. Σε σχέση με το νόμο Κατσέλη, ο νόμος Σταθάκη έχει τρεις καινοτομίες. Δεν προστατεύει μόνο από τα στεγαστικά δάνεια. Προστατεύει και από την εφορία και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς το υπερχρεωμένο νοικοκυριό πηγαίνει στο δικαστήριο για να προστατευτεί, εφόσον δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, για όλες τις κατηγορίες χρεών.

Παράλληλα στον νόμο Κατσέλη δεν είχαν υπαχθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με το νέο νόμο υπάγονται και οι πρώην έμποροι, που έχουν χάσει την πτωχευτική ιδιότητα. Επίσης, το νοικοκυριό που έχει εισόδημα έως 40.350 ευρώ και ακίνητο πρώτης κατοικίας έως 280.000 ευρώ έχει πλήρη και καθολική προστασία», τόνισε ο κ. Σταθάκης, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είχε προηγηθεί η κ. Μπακογιάννη, η οποία έθεσε θέμα με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις κατασχέσεις. «Δεν ξέρω αν η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει σήμερα με τις κατασχέσεις. Έχουμε 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία, χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιλαμβάνεστε ότι...συνέχεια
...αυτό που γίνεται σήμερα με κατασχέσεις άνω των 500 ευρώ, δηλαδή ότι για 500 ευρώ μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε κατάσχεση, είναι κάτι τερατώδες. Μπορεί στον ίδιο δανειολήπτη να πέσουν τρεις κατασχέσεις και για χρέος στην εφορία, και για χρέος στα ταμεία και για δάνειο σε τράπεζα», σημείωσε.

Για να προσθέσει ότι το Κράτος προχωρά σήμερα σε πλειστηριασμούς με μηδενική προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και το κάνετε εσείς και πανηγυρίζετε. Διότι έχω δει βουλευτές να ψηφίζουν δύσκολα μέτρα αλλά να ψηφίζουν δύσκολα μέτρα και να πανηγυρίζουν, πρώτη φορά το βλέπω», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, η Ντόρα Μπακογιάννη, είπε: «Το νόμο Σταθάκη τον ξέρετε, κ. Σταθάκη. Την πραγματικότητα την ξέρετε, όμως, κ. Σταθάκη; Διότι σήμερα που μιλάμε υπάρχουν σπίτια πρώτης κατοικίας που εκπλειστηριάζονται».

«Ας φέρετε μια πρώτη κατοικία που να πλειστηριάζεται. Σας προκαλώ», απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης. Για να προσθέσει: «Αφήνω τα γενικόλογα σχόλια και περιμένω κάτι συγκεκριμένο. Φέρτε στοιχεία για μια πρώτη κατοικία, με τις προϋποθέσεις του νόμου, να έχει πλειστηριαστεί. Αυτές που αναφέρεστε και δημιουργείτε σύγχυση είναι με ιδιώτη κατά ιδιώτη. Ούτε στις τράπεζες εμπίπτει, ούτε στα χρέη στο Δημόσιο, ούτε τίποτε από αυτά. Ιδιώτες κατά ιδιωτών που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Σας προκαλώ για τελευταία φορά και φέρτε μια κατοικία που, ενώ προστατεύεται από το νόμο, εκπλειστηριάζεται»...


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.