Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Η ιστορία της λατέρνας... (ΒΙΝΤΕΟ)

Όποτε βλέπω λατέρνα κοντοστέκομαι, ακούω και φωτογραφίζω. Πάντοτε αισθάνομαι χαρά και αισθητική απόλαυση. Ποιος ξέρει ποιες παιδικές μνήμες μου αναδύονται από το υποσυνείδητο.

Σήμερα λοιπόν, σας παρουσιάζω δυο φωτογραφίες με λατέρνες καθώς και μια μικρή παρουσίαση της ιστορίας της.

Η ιστορία της Λατέρνας είναι μεγάλη, διότι θεωρείται απόγονος των αυτόματων οργάνων τα οποία συναντούμε ακόμη και στην Αρχαιότητα. Μέχρι τον Μεσαίωνα αυτά τα όργανα προορίζονταν κυρίως για τη διασκέδαση της άρχουσας τάξης. Στην Αναγέννηση άρχισαν να κατασκευάζονται με γοργούς ρυθμούς αλλά η μορφή της λατέρνας όπως την ξέρουμε σήμερα εμφανίζεται τον 19ο αιώνα.

Για κάθε όργανο απαιτούνταν περίπου 800 ώρες δουλειάς, για κάθε κύλινδρο 7000 καρφιά για τα 9 τραγούδια που συνολικά έχει μια λατέρνα. Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και σε μεγάλο μέρος του 20ου η λατέρνα μεσουρανούσε στα λαϊκά στρώματα και προοριζόταν αποκλειστικά για τη διασκέδασή τους.

Έχει ενδιαφέρον ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, η χρήση της λατέρνας καταδιώχθηκε ως μία από τις δραστηριότητες του υποκόσμου, που έπρεπε να εξαλειφθεί. Αλλά ήταν το ραδιόφωνο και το γραμμόφωνο που επέφεραν το τέλος της λατέρνας, παίρνοντας την θέση της.
Άγγελος Καλοδούκας

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.