Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Αν ο Ανδρέας μάθει ότι η Φώφη είναι διάδοχός του θα βγει από τον τάφο του με το μαστίγιο στο χέρι...

Φώφη Γεννηματά: Είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου ηγέτης του κόμματος της;


Toυ Γ. Λακόπουλου

Η ιλαροτραγωδία του λεγόμενου συνεδρίου του Κινάλ -με το στραπάτσο που επιφύλαξε ο Φρανς Τίμερμανς στη Φώφη Γεννηματά στην ούγια- αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά σε ένα σύνθημα που τοποθετήθηκε ως φόντο στην εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου:» Εκατό χρόνια από τη γέννηση του ηγέτη μας».
Μυστήρια πράγματα. Του ηγέτη ποιων; Ποια σχέση μπορεί να έχει ο αείμνηστος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ με ένα κόμμα που το κατάργησε και μαζί εξαφάνισε τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, τις ιδρυτικές αρχές, τις πολιτικές και ιδεολογικές παρακαταθήκες του; Περισσότερο σαν ύβρις ακούγεται…
Ακόμη και τα σύμβολα εξαφανίσθηκαν προκειμένου τίποτε να μην θυμίζει Παπανδρέου. Τώρα προσπαθούν κουτοπόνηρα να... 

 ...τα εκμεταλλευτούν χωρίς όμως να τα εμφανίζουν στη μαρκίζα. Απλώς φτάνοντας στα άκρα τον καιροσκοπισμό ανακοίνωσαν ότι ο «πράσινος ήλιος θα παρέχει στα ψηφοδέλτια». Μήπως τσιμπήσει κανένας αφελής, όχι ότι αποφάσισαν να υιοθετήσουν ό,τι συμβολίζει ο ήλιος.
Η Φώφη Γεννηματά αφού εξαφάνισε το ΠΑΣΟΚ κατ’ επίνευση του Κ. Σημίτη -και με συνενοχή παλαιών στελεχών χωρίς ιστορική συνείδηση- έφτασε να ανακοινώνεται στο συνέδριό της ως πρόεδρος του Κινάλ και του…ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα. Σκοτώνεις κάποιον και παίρνεις το όνομά του- που εξαφάνισες.
Η ομιλία της στην εκδήλωση για τον ιδρυτή, ήταν κρεσέντο υποκρισίας, παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσή της προσωπικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου και της ιστορικής κληρονομιάς του. Σ’ αυτό είχε και συνέργειες.
Π.χ. ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανάμεσα στον αυτο-λιβανισμό του ανακάλυψε ότι «ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ είναι δικός μας». Ε, όχι και δικός του. Έκανε 15 χρόνια να τον ανακαλύψει. Όταν ανέτειλε, ο ίδιος κατήγγειλε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως πράκτορα.
Όταν, μετά το θάνατό του, τα κατορθώματα του υιού Παπανδρέου τον έκαναν αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ το πρόσδεσε στο άρμα της Δεξιάς του Σαμαρά και το έστρεψε κατά της Αριστεράς. Έτσι το έθεσε εκτός δημοκρατικής παράταξης- έτσι όπως την όριζε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Μαζί με τη Φώφη, τον Βενιζέλο και τον Σημίτη -που έχει κάνει στόχο της ζωής του να καταστρέψει στο φωτοστέφανο του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως προκύπτει και από το αυτοβιογραφικό βιβλίο – στην παραμόρφωση της ιστορικής εικόνας του Ανδρέα συνέβαλαν και οι φυσικοί κληρονόμοι του. Οι οποίοι -όπως κάνουν πάντα οι δυναστείες-εμφάνισαν επί σκηνής και την …επόμενη γενιά. Ο Νεποτισμός στα ύψη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου που κατέστρεψε τα θεμέλια του ΠΑΣΟΚ -μαζί με την χώρα- και τελικά το διέσπασε τώρα εμφανίζεται ως… ενωτικός. Ο έτερος γιος που αφού έκανε καριέρα συγγραφέα με υλικό τον πατέρα του -χωρίς να διστάζει ακόμη και να τον εκθέτει- τώρα θέλει να αναδειχθεί και ευρωβουλευτής. Με το όνομά του και θεοπάλαβες θεωρίες που θα έκαναν τον Ανδρέα να βρει από τα ρούχα του.
Σ’ αυτό το σκηνικό ακούστηκε σαν ειρωνεία ότι η Φώφη -που δεν άφησε τίποτε όρθιο από το ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρεϊσμό και δεν έχει από καμιά άποψη καμία σχέση με τον θυελλώδη πολιτικό- είπε ότι ο Ανδρέας «μας εμπνέει και δείχνει το δρόμο» . Ποιον δρομο; Της συνεργασίας με τον γιο του Κώστα Μητσοτάκη και της ανίερης επίθεσης στην Αριστερά και στις κοινές ιδέες της με το ΠΑΣΟΚ; Τόση σκύλευση;
Με τον συνήθη μικρομεγαλισμό της πρόβαλε ότι «είμαστε οι συνεχιστές μιας συναρπαστικής ιστορικής διαδρομής και κληρονόμοι μιας ιστορικής παρακαταθήκης» . Η Φώφη και το δακτυλοδεικτούμενο περιβάλλον της! Μόνο αυτό δεν είναι. Η συγκεκριμένη παρακαταθήκη δεν προσφέρεται για δεκανίκι του Νεομητσοτακισμού.
Τα κίνητρα για την όψιμη λατρεία της κυρίας προς τον Παπανδρέου αναδείχθηκαν στη συνέχεια της ομιλίας της: τον ανύψωσε για να συγκρίνει στην συνέχεια τον εαυτό της ως ισοϋψής! Ιδρύτρια κόμματος κι αυτή. Γελοιότητες.
Το Κινάλ της Φώφης καπηλεύτηκε τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Δεν είναι ο ηγέτης της και δεν είναι συνέχειά του. Όσοι τον ακολούθησαν όμως από το 1974 απλώς πενθούν για τα δυο χρόνια από την ασεβή διαγραφή του από το πολιτικό στερέωμα από ανθρώπους που ευεργέτησε ο ίδιος.
Αν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ μάθει ότι η Φώφη είναι διάδοχός του -και ποιου πράγματος «ηγέτη» τον εμφανίζει- θα βγει από τον τάφο του με το μαστίγιο στο χέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.