Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Ήταν κάποτε μια εφημερίδα που την έλεγαν «Τα Νέα»...

Ήταν κάποτε...
Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη έχει μια ιστορία σχεδόν ενός αιώνα στον χώρο του Τύπου. Στις εφημερίδες του, «Τα Νέα» και «Το Βήμα» («Αθηναϊκά Νέα» και «Ελεύθερον Βήμα» στην προπολεμική περίοδο), έχουν γράψει κορυφαίοι Έλληνες διανοούμενοι και δημοσιογράφοι. Όποιος θέλει να ανατρέξει στο παρελθόν για να αντλήσει ιστορικά στοιχεία, είναι αδύνατο να αγνοήσει αυτές τις εφημερίδες ή να υποτιμήσει το περιεχόμενο των πληροφοριών που περιέχουν για κάθε εποχή. 

Είναι αλήθεια πως τα έντυπα του ΔΟΛ υιοθέτησαν κατά καιρούς εσφαλμένη πολιτική γραμμή... Και σε κάποιες ιστορικές καμπές υπηρέτησαν συμφέροντα που έρχονταν σε αντίθεση με τη λαϊκή θέληση. Για παράδειγμα, στα χρόνια της τριπλής φασιστικής κατοχής ο τότε ιδιοκτήτης τους εγκατέλειψε τη χώρα και οι εφημερίδες του, μαζί με αυτούς που άφησε πίσω του να τις διευθύνουν, μπήκαν κάτω από τον έλεγχο των κατοχικών δυνάμεων. 

Γι' αυτό και μετά τον πόλεμο υποχρεώθηκαν να τροποποιήσουν τον τίτλο τους. Είκοσι χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 1965, ο Οργανισμός, γνωστός ως «το Συγκρότημα», στήριξε το βασιλικό πραξικόπημα. Πολύ μελανές στιγμές. Θα συμφωνήσουμε όμως ότι τα έντυπα του Συγκροτήματος είχαν πάντοτε ένα επίπεδο, είτε συμφωνούσε, είτε διαφωνούσε κανείς μαζί τους. 

Τώρα ο ΔΟΛ δεν υπάρχει. Ύστερα από ένα χρονικό διάλειμμα που τον έλεγχο είχε ο Σταύρος Ψυχάρης, το Συγκρότημα πέρασε στα χέρια του Β. Μαρινάκη και έγινε, στην πράξη, ΔΟΜ. Άλλη κατάσταση, άλλα ήθη. Αυτό δεν άργησε να φανεί. 

Και δεν φάνηκε μόνο στην πολιτική γραμμή. Φάνηκε δραματικά και στην ποιότητα του λόγου και στον τρόπο που επιλέγεται, πλέον, για να υπηρετηθεί η συγκεκριμένη πολιτική γραμμή. Η πτώση του επιπέδου είναι αισθητή σε όποιον έχει μνήμες από το παρελθόν, αλλά και σε εκείνους που απαιτούν ένα επίπεδο πολιτισμού στην πολιτική αντιπαράθεση. Κάθε μέρα και χειρότερα. 

Χθες «Τα Νέα» δημοσίευσαν μια προκλητικά ψεύτικη ιστορία, εμφανίζοντας τον υφυπουργό Λευτέρη Κρέτσο «να κάνει διήμερη απόδραση στον Σαρωνικό με πολυτελέστατο κότερο». Ήταν μια πρωτοφανής πράξη ακραίου κιτρινισμού με κατά παραγγελία κατασκευή ψευδών ειδήσεων. Η ιστορία, βεβαίως, ξεφούσκωσε πολύ γρήγορα. Έμεινε όμως μια πικρή διαπίστωση. Ήταν κάποτε μια εφημερίδα που την έλεγαν «Τα Νέα»... 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.