Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Ο τύπος τήν επομένη τής δολοφονίας (22/5/1963)....

Πως παρουσίασαν 13 εφημερίδες την θανάσιμη επίθεση στον Γρηγόρη Λαμπράκη
Το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 ο αριστερός βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης δέχεται δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς την ώρα που πάει να μιλήσει σε συγκέντρωση φίλων του στη Θεσσαλονίκη.

Έξω από τον χώρο της ομιλίας εκτός από τη συγκέντρωση υπάρχει και αντι-συγκέντρωση γνωστών παρα-κρατικών  στοιχείων. Από τις πρώτες στιγμές οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση του άτυχου βουλευτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολα θα αποφύγει το μοιραίο.


Ο Φωκίων Δημητριάδης σχολίασε με το πενάκι του τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη (Από τα ΝΕΑ)
Αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα δεν την είδαν, δεν θέλησαν, σωστότερα, να δουν, κάποιες εφημερίδες της εποχής. Όχι μόνο της Δεξιάς, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, αλλά και… προοδευτικές. Το κλίμα είναι φορτισμένο, υπάρχει σε εξέλιξη ο Ανένδοτος αγώνας του Γεωργίου Παπανδρέου που έχει καταγγείλει τις εκλογές του 1961 ως προϊόν βίας και νοθείας, ενώ στο παρασκήνιο εξυφαίνεται σχέδιο αποστασίας και διάλυσης της Ένωσης Κέντρου. Όσο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που είναι πρωθυπουργός έχει μαλώσει με το Παλάτι κι ετοιμάζεται να φύγει στο εξωτερικό.

Όλα αυτά τα γράφουμε για να καταλάβετε ότι ακόμη και το παραμικρό μονόστηλο είχε τη σημασία του στην διάταξη της ύλης των εφημερίδων της εποχής που άλλωστε ήταν η σημαντικότερη πηγή ενημέρωσης καθώς δεν υπήρχε Internet και τηλεόραση και το ραδιόφωνο περιοριζόταν εκτός από την προπαγάνδα στη μίνιμουμ ενημέρωση.


Η Απογευματινή είχε διευθυντή τον Σάββα Κωνσταντόπουλο ο οποίος τρία χρόνια αργότερα έγινε εκδότης με τον «Ελεύθερο Κόσμο», το ημιεπίσημο όργανο της χούντας. Έκανε πρώτο θέμα τον τραυματισμό, αλλά τόνισε το ιατρικό σκέλος του θέματος κι όχι το πολιτικό
Η Αθηναϊκή ήταν από τις πιο δυναμικές εφημερίδες που στήριζαν τον Γεώργιο Παπανδρέου. Όχι μόνο έκανε πρώτο θέμα την επίθεση, αλλά στην τελευταία σελίδα δημοσίευε τις τελευταίες πληροφορίες για την σοβαρή κατάσταση της υγεία του Γρηγόρη Λαμπράκη
Η Αυγή όργανο της ΕΔΑ φυσικά και είχε πρώτο θέμα την επίθεση με ανάλογους χαρακτηρισμούς (φασίστες κτλ) ενώ στις 24 του μήνα αφιερώνει όλη την πρώτη σελίδα της στο γεγονός αξιοποιώντας και τις φωτογραφίες που απουσίαζαν από το ρεπορτάζ της προηγούμενης.
Η «Ακρόπολις» ήταν από τις εφημερίδες που υποβάθμισαν το θέμα. Το φι,λοξένησε στο κέντρο της πρώτης σελίδας, όπως βλέπετε στον κόκκινο κύκλο
Η Μεσημβρινή της Ελένης Βλάχου χαρακτήρισε απελπιστική την κατάσταση του τραυματία Λαμπράκη
Το Βήμα ακροβατούσε την εποχή εκείνη. Δεν είναι τυχαίο που η είδηση καταλαμβάνει μικρό χώρο κι αυτό στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας. Θεωρεί σημαντικότερα θέματα την απόρριψη της ρωσικής πρότασης για απύραυλη Μεσόγειο και τον περονόσπορο που απειλεί τα ελληνικά καπνά εξ αιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων!
Το «Εθνος» είναι συγκρατημένο στην παρουσίαση του θέματος και επικαλείται την «Αυγή» για να τεκμηριώσει την άποψη ότι η επίθεση έγινε από τραμπούκους της Δεξιάς.
Η «Θεσσαλονίκη» του συγκροτήματος Βελλίδη κυκλοφορούσε για τέταρτη μέρα. Είχε προσωρινά γραφεία, προσωρινές τηλεφωνικές γραμμές για την επικοινωνία με τους αναγνώστες και… θολή πολιτική γραμμή. Δεν προτάσσει στην πρώτη της σελίδα το γεγονός κι ας έγινε στην πόλη. Με τον καιρό η εφημερίδα απέκτησε και πολιτική κατεύθυνση και περισσότερη σιγουριά στις επιλογές των θεμάτων της.



Η Εστία «φιλοξενεί» την είδηση σε ένα μονόστηλο στην 4η σελίδα. Δίπλα υπάρχουν κι άλλα μονόστηλα σχετικά με το θέμα. Αιτία δεν είναι μόνο η περίεργη σελιδοποίηση, αλλά και η έμφυτη αντιπάθεια σε οτιδήποτε κομμουνιστικό.


Αν η νεαρή Θεσσαλονίκη υποβάθμισε την υπόθεση λόγω απειρίας, για τη Μακεδονία δεν υπάρχει δικαιολογία. Από την διάταξη της πρώτης σελίδας γίνεται φανερό ότι ο γερο – Βελλίδης δεν ήθελε να ηρωποιήσει ακόμα περισσότερο τον βουλευτή.
Η Καθημερινή απηχεί τις θέσεις της κυβέρνησης. Κάνει αναφορά στην κατάσταση της υγείας του βουλευτή, αλλά και τις κυβερνητικές προσπάθειες για την τιμωρία των ενόχων.
Η Ελευθερία είναι ακόμα πιστή στον Γ. Παπανδρέου, όπως και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο φίλος του εκδότη της Πάνου Κόκκα κι αξιοποιεί ουσιαστικά το γεγονός.
Τα ΝΕΑ ακολουθούν την τακτική του Βήματος. Ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα, αλλά όχι μεγάλη προβολή του θέματος

Πασατέμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.