Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Η ΕΕ υποκρίνεται, πλέον, κραυγαλέα...

Κραυγαλέα η υποκρισία της ΕΕ...
Πόντιος Πιλάτος απέναντι στην Τουρκία...  
Ιδιοτελής αποδεικνύεται η Ευρώπη σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω του τουρκικού επεκτατισμού. Παρ’ ότι η ΕΕ έσπευσε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, αποφεύγει επιμελώς να πράξει το ίδιο με την Τουρκία, η οποία καταπατά συστηματικά κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Η ΕΕ δηλώνει, βέβαια, τη φραστική συμπαράστασή της στα δύο κράτη-μέλη της, αλλά δεν κρύβει την απροθυμία της να λάβει έμπρακτα μέτρα κατά της Τουρκίας. Για την ακρίβεια, συμπεριφέρεται σαν Πόντιος Πιλάτος, ακυρώνοντας στην πράξη την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης. Ενώ, λοιπόν, έγινε έκτακτη σύνοδος κορυφής για να αποφασιστούν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, η συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο έχει μετατεθεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του την αδιαμφισβήτητη και συστηματική παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη. Αναφέρθηκε εκτενώς στα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX και ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Παράπονα και κριτική για τη στάση της ΕΕ εξέφρασε και ο...
 συνέχεια...
...Νίκος Αναστασιάδης. Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, επισημαίνοντας, ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία. Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκάλεσε ο πρόεδρός του Σαρλ Μισέλ, με αφορμή την καταστολή διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, μετά την αμφισβητούμενη από την αντιπολίτευση νίκη του προέδρου Λουκασένκο στις εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Φραστική αλληλεγγύη
H Μέρκελ, μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, περιορίστηκε να εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε και εξέφρασε την φραστική (και μόνο) αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με την καγκελάριο, η Γερμανία εργάζεται προς την κατεύθυνση έναρξης ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

Παρόμοια φραστική στήριξη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Μισέλ επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, παραπέμποντας το θέμα αυτό στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Βολές Ερντογάν και μέσα στην Τουρκία
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν συνεχίζει το παιχνίδι του προς κάθε κατεύθυνση. Αυτή την φορά κατηγόρησε την κεμαλική αντιπολίτευση που ως παράταξη «έχασε μέσα από τα χέρια του νησιά του Αιγαίου έναν αιώνα νωρίτερα». Κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ότι η Τουρκία πληρώνει τα λάθη των επιλογών του Κεμάλ, και με την ευκαιρία υπογράμμισε, ότι κανείς δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έστειλε και ένα έμμεσο μήνυμα στη Γαλλία, δηλώνοντας ότι δεν είναι ικανή να αποκλείσει τους Τούρκους από τις ενεργειακές πηγές της Μεσογείου. «Καμία αποικιοκρατική δύναμη, καμία απειλή δεν είναι ικανή να στερήσει από τη χώρα μας τους πλούσιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή» είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε «πειρατές» να την εμποδίσουν.

Παρά τους συνεχιζόμενους λεονταρισμούς του Ερντογάν, ωστόσο, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχο των νομισματικών αρχών της γείτονος. Οι εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο της Τουρκίας έχουν προσλάβει δραματικό χαρακτήρα και αναδεικνύονται σε δυνάμει Αρμαγεδδώνα για την χώρα, αλλά και για το καθεστώς Ερντογάν...

Νεφέλη Λυγερού
slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.