Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Δέν προχωράμε ...ρούπι !

H Eλλάδα ως «ειδική περίπτωση» επιστρέφει στο 2010


Παραπολιτική

«Βρισκόμαστε εκεί όπου ήμασταν το 2010». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τη σημερινή φάση των σχέσεων της Ελλάδας με την ευρωζώνη διπλωματικός παράγων των Βρυξελλών που δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η χώρα, έπειτα από ένα εξάμηνο «μορατόριουμ» κατά τη διάρκεια του οποίου - κυρίως λόγω των γερμανικών εκλογών - εμφανιζόταν ως «παράδειγμα επιτυχίας», επιστρέφει σταδιακά στο καθεστώς της «ειδικής περίπτωσης».
Ειδική περίπτωση, υπό την έννοια ότι το ελληνικό κράτος υπήρξε το μόνο του οποίου τα ομόλογα κατά το παρελθόν κουρεύτηκαν, ενώ σήμερα αδυνατεί να παρακολουθήσει την πορεία των άλλων χωρών του Μνημονίου. Η έξοδός του στις αγορές μοιάζει άπιαστο όνειρο, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα διαρκώς καρκινοβατούν.
Το πρόβλημα της ευρωζώνης με την Ελλάδα δεν είναι ότι θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, αφού οι παροικούντες τις Βρυξέλλες γνωρίζουν πως ανάλογη ενίσχυση θα χρειαστούν τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία. Οι εν λόγω ενισχύσεις θα ανέλθουν σε αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ, στον βαθμό που το ζητούμενο δεν είναι απλώς να βγουν οι χώρες του Μνημονίου για δανεισμό στις αγορές, αλλά να γίνει αυτό υπό βιώσιμους όρους. Ητοι να δανείζονται με επιτόκια μικρότερα από τους αναπτυξιακούς ρυθμούς τους, ούτως ώστε να αρχίσουν σταδιακώς να ξεπληρώνουν τα χρέη τους χωρίς να στύβουν τους φορολογουμένους τους.
Το πρόβλημα της ευρωζώνης με την Ελλάδα είναι ότι οι Αρχές της χώρας, πέραν των περικοπών μισθών και συντάξεων τις οποίες υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν υπό την πίεση των δανειστών, δεν δείχνουν ικανές να χειριστούν το εθνικό οικονομικό πρόβλημα. Αποκρατικοποιήσεις επί της ουσίας δεν γίνονται, αγορές δεν απελευθερώνονται, η φοροδιαφυγή δεν περιορίζεται, οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προωθούνται, έγγραφες δεσμεύσεις δεν τηρούνται, το πελατειακό κράτος παραμένει αμετάβλητο κ.ο.κ.
Μανώλης Σπινθουράκης, ένας από τους έγκυρους Έλληνες δημοσιογράφους, καταγράφει στα ΝΕΑ το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ξανά η χώρα μας.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.