Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΟΣ

Σίγησε ένα σπουδαίο βιολί

Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του βιολιού Γιώργος Κόρος, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην ελληνική μουσική παράδοση παίζοντας αλλά και γράφοντας μουσική σε τραγούδια που ερμήνευσαν κορυφαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, δεν βρίσκεται πια κοντά μας.

Σίγησε ένα σπουδαίο βιολί
«Εφυγε» χθες, σε ηλικία 91 ετών.
Γεννήθηκε το 1923 στους Ανδρωνιάνους Ευβοίας και μεγάλωσε ακούγοντας βυζαντινή μουσική καθώς ο πατέρας του ήταν ιεροψάλτης.
«Γεια σου Γιώργο Κόρο με το βιολί σου»: η παραπάνω φράση συνόδευε τον κορυφαίο μουσικό στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Ηταν ένας δημόσιος χαιρετισμός που συνήθιζαν να τους απευθύνουν οι τραγουδιστές όταν έκανε τα μοναδικά σόλο στο πάλκο.
Συνεργασίες
Κι ήταν πολλοί και σημαντικοί αυτοί με τους οποίους συνεργάστηκε: από τον Γιώργο Παπασιδέρη, τη Ρόζα Εσκενάζυ και τη Ρίτα Αμπατζή μέχρι τον Στέλιο Καζαντζίδη, την Καίτη Γκρέυ, τη Γιώτα Λύδια, τον Πάνο Γαβαλά και τον Μανώλη Αγγελόπουλο και από τη Χάρις Αλεξίου, τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Βιτάλη και τη Γλυκερία μέχρι τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο, τη Σοφία Κολλητήρη και την Τασία Βέρρα.Ο Γιώργος Κόρος εκτός από σπουδαίος μουσικός υπήρξε και πολυγραφότατος συνθέτης, καθώς έγραψε περισσότερα από 1.200 τραγούδια, πολλά από τα οποία μάλιστα έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Ανάμεσά τους και τα «Αδειανό το προσκεφάλι», «Παντρεμένοι κι οι δυο», «Οσοι είναι αισθηματίες», «Χαμένο Κορμί», «Ολα πάνε καλά», «Είσαι νινί ακόμα» κ.ά.
Αναστασία Κουκά                                                                                                ΕΘΝΟΣ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.