Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Προς υπογραφή η νέα τριετής σύμβαση εργασίας στον ΟΤΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Αίσιο τέλος έχει η διαπραγμάτευση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων στον ΟΤΕ σχετικά με τη νέα τριετή σύμβαση εργασίας. Οι δύο πλευρές πέτυχαν προχθές να συμφωνήσουν σε άλλη μια τριετή περίοδο εργασιακής ειρήνης, αποδεχόμενοι αμφότεροι τους νέους όρους ισχύος της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που θα ισχύσει για την περίοδο 2015-2017. Η νέα ΕΣΣΕ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα υπογραφεί την ερχόμενη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014. Σήμερα Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προκειμένου να ενημερωθεί το σύνολο του προεδρείου της Ομοσπονδίας. Αντιρρήσεις αναμένεται να εκφράσει η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Η ίδια ωστόσο συνιστά μειοψηφία στο Δ.Σ. και πλέον ο δρόμος για τη νέα ΕΣΣΕ στον ΟΤΕ έχει ανοίξει. Οι βασικοί όροι της προβλέπουν:

1. Οι μισθοί των εργαζομένων στον ΟΤΕ θα μειωθούν σε σχέση με τους σημερινούς κατά 1%, ενώ το ωράριο εργασίας θα είναι 35 ώρες την εβδομάδα.
2. Οσο διαρκεί η σύμβαση δεν θα γίνουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.
3. Εντάσσονται στον ΟΤΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 όλοι οι εργαζόμενοι της ΟΤΕplus, πλην εκείνων που εργάζονται στα τηλεφωνικά κέντρα. Σύμφωνα με στελέχη της ΟΜΕ-ΟΤΕ, περίπου 2.100 εργαζόμενοι της ΟΤΕplus θα ενταχθούν στη μητρική εταιρεία.

4. Για την ένταξή τους δημιουργούνται νέα μισθολογικά κλιμάκια κάτω από τα σημερινά κλιμάκια του ισχύοντος μισθολογίου. Τα εισαγωγικά κλιμάκια ένταξης είναι 614,1 ευρώ για την υποχρεωτική εκπαίδευση, 755 ευρώ για τη δευτεροβάθμια, 814,53 ευρώ για την τριτοβάθμια, 852,92 για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, 929,88 για την πανεπιστημιακή πενταετούς φοίτησης, 968,06 ευρώ για τους κατόχους τίτλου master και
1.063,1 ευρώ για τους κατόχους διδακτορικού.

5. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες call centers θα μεταφερθούν στη θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ, e-Value. Για τους εργαζόμενους αυτούς, ο ΟΤΕ δεν δέχεται να υπογράψει συλλογική σύμβαση αλλά δεσμεύθηκε στη νέα εταιρεία να δώσει μισθό 750 ευρώ στους εργαζόμενους με 8ωρο και για τους εργαζόμενους 6ωρης ή 4ωρης ημερήσιας απασχόλησης τη σχετική αναλογία του παραπάνω ποσού.

Στόχος της νέας ΕΣΣΕ είναι η μεγαλύτερη ισορροπία των αποδοχών μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων στον ΟΤΕ. Οι παλιοί αμείβονταν πολύ περισσότερο από τους νέους. Η ΕΣΣΕ προσφέρει μεγαλύτερη «ισότητα» στις αμοιβές, χωρίς βεβαίως να ομογενοποιούνται πλήρως. Η νέα ΕΣΣΕ καλύπτει πλέον 9.100 εργαζόμενους, αντί 7.000 που ήταν πριν.

Στα χρόνια της ύφεσης, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ έχουν υποστεί πιθανόν τις χαμηλότερες μειώσεις μισθών μέχρι σήμερα. Η όποια μείωση αποδοχών ανήλθε μεσοσταθμικά στο 11%. Ταυτόχρονα συνοδεύτηκε με αναλογική μείωση του χρόνου εργασίας, από 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας σε 35ωρο.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.