Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Έτσι πιάνεις τη μεγάλη φοροδιαφυγή

τού Τάσου Τέλλογλου
 Η γνωστή αμερικανική εταιρεία Apple ενημέρωσε τους μετόχους της ότι μπορεί να υποστεί σημαντική «υλική ζημιά» εξαιτίας της πρόθεσης της ΕΕ να τιμωρήσει την ιρλανδική κυβέρνηση για τον τρόπο που τη φορολογούσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Η εταιρεία δήλωσε το υψηλότερο κέρδος στην ιστορία ενός τριμήνου, πιάνοντας το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με μια εκτίμηση των Financiale Times, τα 2,5 δισ. δολάρια.
Η αμερικανική νομοθεσία επιβάλλει πως αν οι φόροι που θα καταβάλλει μια εταιρεία ξεπερνάει το 5% των κερδών προ φόρων, πρέπει να ενημερωθούν οι μέτοχοι της εταιρείας.
Οι Ιρλανδοί αλλά και η αμερικανική εταιρεία επιμένουν ότι δεν υπήρχε διακριτική μεταχείριση της Apple, αλλά η Apple έκανε χρήση του νόμου για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία που επιτρέπει ο συντελεστής φορολόγησης να είναι 12% αν τα κέρδη μεταφέρονται σε επικράτειες με ακόμα μικρότερο συντελεστή, αν συμψηφίζονται δάνεια ή δαπάνες της πολυεθνικής (transfer pricing). Τον Σεπτέμβριο η επιτροπή ξεκαθάρισε ότι αυτού του είδους η φορολόγηση συνιστά παραβίαση κανόνων για τον ανταγωνισμό καθώς η αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ θεωρεί ότι αυτός είναι έμμεσος τρόπος για να επιδοτούνται από την ιρλανδική κυβέρνηση. Η ΕΕ διερευνά ακόμα αντίστοιχες περιπτώσεις της Starbucks, της FIAT και της Amazon.
Την απόφαση θα πάρει η νέα επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργαρίτα Βεστάνγκερ, πριν από τον Ιούλιο. Το πρόστιμο για την Apple μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ. Πηγή της ΕΕ είπε στο protagon ότι η αντιμετώπιση μιας παρόμοιας υπόθεσης στο εθνικό πλαίσιο θα «ήταν εντελώς αδύνατη, όπως άλλωστε και των περισσότερων από τις αντίστοιχες περιπτώσεις πολυεθνικών εταιρειών, με εθνική η πλανητική βάση».
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.