Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΔΝΤ: Αγεφύρωτες οι διαφορές με την Ελλάδα



ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έχουν σταματήσει και η τεχνική ομάδα του Ταμείου έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, καθώς η απόσταση με την ελληνική κυβέρνηση παραμένει αγεφύρωτη. Οπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, «υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα περισσότερα σημαντικά σημεία και δεν έχει υπάρξει πρόοδος για να γεφυρωθούν. Είμαστε πολύ μακριά από μία συμφωνία».
Ο κ. Ράις σημείωσε ότι η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ «δεν αφήνει ποτέ το τραπέζι» και ότι θα βρεθεί στο Eυrogroup της επόμενης εβδομάδας, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας. Ενώ όμως έλεγε ότι οι συζητήσεις θα συνεχισθούν, την ίδια στιγμή ανακοίνωνε ότι η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.
Οι διαφορές στις οποίες εστιάζει το Ταμείο είναι στο ΦΠΑ, το ασφαλιστικό αλλά και τη χρηματοδότηση, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «οι αριθμοί πρέπει να βγάζουν νόημα». Τόσο για το ΦΠΑ όσο και για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ ζητά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που ο κ. Ράις δεν διευκρίνισε αν είναι διαπραγματεύσιμο.
Σε ερωτήσεις αν υπάρχουν διαφωνίες του ΔΝΤ και με τους Ευρωπαίους, ο κ. Ράις το αρνήθηκε και τόνισε ότι η τελευταία προσφορά προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν κοινή, και των τριών θεσμών. Οσο για το αν ανησυχούν για το αν η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση προς το Ταμείο στα τέλη Ιουνίου, απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της.
Η κατανόηση του ΔΝΤ είναι ότι οι ελληνικές αρχές ετοιμάζουν νέες προτάσεις προς τους θεσμούς, πρόσθεσε ο κ. Ράις. «Το Ταμείο δεν είναι πολιτικός θεσμός για να κάνει πολιτικές διαπραγματεύσεις, είμαστε τεχνικός θεσμός και προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι στον τρόπο που δουλεύουμε με τα μέλη μας», κατέληξε.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.