Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

«Απαντήσεις» Τσίπρα - Ολάντ στο σενάριο Grexit

Ο Ολάντ αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γαλλικό «κλειδί» για κόκκινα δάνεια και χρέος | EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Μήνυμα στα κινδυνολογικά σενάρια περί Grexit έστειλε ο κ. Τσίπρας δηλώνοντας πως η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία, κι όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της.
«Είναι αναγκαία συνολικά για την Ευρώπη η επιτυχία της Ελλάδας, η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε» είπε, τονίζοντας ότι «κάποιοι θέλουν ακόμη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε.
Αναφέρθηκε δε στους υποστηρικτές της λιτότητας που «καλοέβλεπαν σχέδια διαίρεσης, λέγοντας: «Φαίνεται ότι δεν τα έχουν εγκαταλείψει και ενδεχομένως να τα επαναφέρουν στο τραπέζι».
«Πιστεύω λοιπόν ότι το μήνυμα της συνάντησής μας πρέπει να είναι, ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, περί διαίρεσης της ευρωζώνης και της Ευρώπης, πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει στο τραπέζι», είπε.
Φρανσουά Ολάντ, Αλέξης Τσίπρας Τον Φρανσουά Ολάντ υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας | ΕUROKINISSI
Συνέχισε λέγοντας: «Δεν αναφέρθηκα λοιπόν σε κάποιους, οι οποίοι θέλουν να μας υποτάξουν, αναφέρθηκα σε κάποιους, οι οποίοι  έχουν στο μυαλό τους να βάλουν ξανά στο τραπέζι αυτή την απαίσια για την Ευρώπη συζήτηση της διαίρεσης, του Grexit. Είπα λοιπόν ότι αν κάποιοι το σκέφτονται αυτό, καλό είναι να το ξεχάσουν».
Και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε κατάδικοι που εκπληρώνουν κάποια ποινή, αλλά ισότιμοι εταίροι. Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τους κίνδυνους του Grexit, γιατί κάποιοι θέλουν να βάλουν ξανά στο τραπέζι το θέμα της διαίρεσης (της Ευρώπη). Η Ελλάδα δεν είναι μόνη ούτε φτωχός συγγενής. Σέβεται τους κανόνες και θέλει τον σεβασμό...».
Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, κυβερνητικές πηγές «φωτογράφιζαν» το γερμανικό μπλοκ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Ο Φρανσουά ήρθε στην Ελλάδα σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει ανάγκη να μετατραπεί από μέρος της κρίσης των τριών επάλληλων κύκλων κρίσης που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας, σε μέρος της λύσης» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Μίλησε για τις δύσκολες στιγμές του Ιουλίου επισημαίνοντας ότι «οι δύσκολες στιγμές όμως ενώνουν τους ανθρώπους, σε αυτές τις δύσκολες ώρες των διαπραγματεύσεων ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που μ έπεισε ότι πρέπει να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό». 
«Είναι ξεκάθαρο. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η μετατροπή της κοινωνίας σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας», τόνισε αναφερόμενος παράλληλα για παρεμβάσεις νεοφιλελεύθερης κοπής, που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα και απειλούν την κοινωνική συνοχή «και την ίδια την Ευρώπη».
Φρανσουά Ολάντ Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ελληνικό Κοινοβούλιο | ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας σχολίασε έμμεσα τα παραπάνω λέγοντας πως αυτό που ζητά η Ελλάδα δεν είναι να μην τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά να υπάρχει ευελιξία».
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις, αλλά παράλληλα δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία με ειδική αναφορά στην ευαισθησία ως προς τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ είπε ότι στη Συμφωνία υπάρχει δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Στο ίδιο ύφος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «διχαστικές δυνάμεις» που «σας συμβούλευαν να βγείτε από την ευρωζώνη για λίγο». Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες πήραν το λόγο τρεις φορές το 2015 «και η Ευρώπη σας κοιτούσε».
«Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Εκφράσατε τις δικές σας ευαισθησίες, αλλά και τη δέσμευσή σας να μείνετε στην Ευρωζώνη έναντι διχαστικών δυνάμεων αλλά και διαφόρων που σας συμβούλευαν να βγείτε από την Ευρωζώνη για λίγο». Με την απόφασή σας προστατέψατε την Ευρώπη, αλλά και προστατευθήκατε από τις κερδοσκοπικές τάσεις που ήδη σας έκαναν ζημιά...», είπε χαρακτηριστικά.
Ολάντ στο αεροδρόμιο των Σπάτων Από την αναχώρηση του Γάλλου Προέδρου | EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Επανερχόμενος στο θέμα του Grexit κατά την τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε ότι κατέλαβε κάθε δυνατή προσπάθεια η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι αν η χώρα μας αποχωρούσε, θα ακολουθούσε στη συνέχεια κι άλλη.
Στην ομιλία του στο ΕΚΠΑ ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε με παρόντες τον Αλέξη Τσίπρα, την Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, που εξήρε το πανεπιστημιακό έργο του κ. Ολάντ, όπως και τη θέση του στις διαπραγματεύσεις.

Eurogroup και σύνοδο κορυφής «βλέπει» ο Ολάντ 

Ο Φρανσυοά Ολάντ υποσχέθηκε πολιτική λύση σε επίπεδο Eurogroup και συνόδου κορυφής και μίλησε ξανά για τις δυνατότητες ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας πως θα παροτρύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. 
Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του Γάλλου προέδρου στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, που αποτελεί «αγκάθι» στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς».
«Το θέμα των δανείων αποτελεί νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες», σημείωσε με έμφαση ο κ. Ολάντ και συμπλήρωσε: «Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από τον οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. To θέμα το συζητήσαμε πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ειδικά στο Eurogroup και συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών»
«Ασταμάτητο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλικές Δημοκρατίας τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση στο Eurogroup, αλλά και σε όλες τις συνόδους κορυφής.
Ενδεικτική ήταν τόσο η φράση του Γάλλου προέδρου ότι «η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι λόγια, χρειάζονται και πράξεις» όσο και του Έλληνα πρωθυπουργού «Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη για δημοκρατία και κοινωνική συνοχή».

Δέσμευση για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεσή του να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφού όμως ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε: «Αυτή είναι μια θεμιτή συζήτηση, η οποία έγινε μεταξύ μας. Θα πρέπει να συνεχιστεί και με τους Υπουργούς Οικονομικών, γιατί ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup  και κατόπιν ενδεχομένως μεταξύ επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων».
«Εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις της, θα ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Καταλαβαίνετε ότι εδώ πρόκειται για ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Στη συμφωνία , υπάρχει η δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα πρέπει να ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση για την ελάφρυνση  του χρέους».
Μισέλ Σαπέν, Ευκλείδης Τσακαλώτος  
Η κοινή διακήρυξη συνεργασίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και Ευκλείδης Τσακαλώτος | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τέλος, Τσίπρας και Ολάντ ζήτησαν από τους πρέσβεις τους να συντάξουν έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα επιτρέπει την αποκρυστάλλωση της ελληνογαλλλικής εταιρικής σχέσης και υπέγραψαν την κοινή Διακήρυξη για συνεργασία σε διάφορους τομείς μεταξύ των δύο χωρών.

To tweet του Ολάντ από την Αθήνα

Μήνυμα στους προσωπικούς του λογαριασμούς στο Twitter και στο Instagram ανήρτησε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. «Η Δημοκρατία είναι για να απευθύνεται στη νοημοσύνη των πολιτών και όχι για να προκαλεί το φόβο τους», έγραψε.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.