Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Μάχη δίνουν στις Βρυξέλλες για τις τράπεζες


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μάχη μέχρι το παρά πέντε έδιναν Ευρωπαίοι και Ελληνες αξιωματούχοι, έτσι ώστε να μπορέσει να αποσυνδεθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και αυτό γιατί ο φόβος ότι η αξιολόγηση θα καθυστερήσει να κλείσει, όπως έχει γίνει με όλες τις αξιολογήσεις στο παρελθόν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικά σενάρια την ελληνική οικονομία.
Ως γνωστόν, η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα παρέσυρε αυτομάτως και τον χρόνο πραγματοποίησης της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία, αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα οδηγήσει στην εφαρμογή του νέου κοινοτικού πλαισίου για τις τράπεζες. Μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την εύθραυστη πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς ομολογιούχοι αλλά και καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, που κατά μεγάλη πλειοψηφία κατέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «κουρεύονται».
Αν οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να κάνουν την ανακεφαλαιοποίησή τους μόνο με τα 10 δισ. που έχουν ήδη εκταμιευθεί στον λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) και οι υπόλοιπες ανάγκες καλυφθούν από ιδιώτες, τότε η τεράστια πίεση προς την Αθήνα, για να ολοκληρώσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις πριν από το τέλος του χρόνου, δεν θα ισχύει πλέον. Η Αθήνα, απλά, υποχρεώνεται να τελειώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια και τις διοικήσεις των τραπεζών, μεταξύ άλλων.
Αν όμως δεν καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών με τα 10 δισ. και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τότε θα χρειαστεί και η πρόσβαση στα υπόλοιπα 15 δισ. που έχουν υπολογιστεί για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης. Και αυτά τα χρήματα συνδέονται με τον βασικό δύσκολο όρο που δεν είναι άλλος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στο Euroworking Group, που συνεδρίασε την Τετάρτη το βράδυ, το κλίμα για την Ελλάδα ήταν ξεκάθαρο. Ο πρώτος ενθουσιασμός που επικρατούσε στις Βρυξέλλες μετά τη δεύτερη εκλογή Τσίπρα και την ολοκλήρωση μιας σειράς δύσκολων μεταρρυθμίσεων τον Αύγουστο μάλλον έχει μειωθεί αισθητά, αν όχι εξανεμιστεί. Ενώ οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δήλωσαν ότι έχει γίνει γενικότερη πρόοδος σε σειρά θεμάτων, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξέφρασε ανησυχία ότι έχει πέσει ο ρυθμός της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, καθώς μέσα στον Οκτώβρη έχουν υλοποιηθεί λιγότερα από τα μισά προαπαιτούμενα, τη στιγμή που από τις 15 Οκτωβρίου έπρεπε να είχαν γίνει όλα.
Ο παράγων Σαββαΐδου
Στην επιβάρυνση του κλίματος μεγάλο ρόλο έπαιξε και η αποπομπή της επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εσόδων κ. Κατερίνας Σαββαΐδου. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση και μία σειρά από χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία αλλά και Φινλανδία, μίλησαν πολύ αυστηρά για την κίνηση αυτή και εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση των συζητήσεων, ο εκπρόσωπος της Φινλανδίας έφτασε σε σημείο να πει ότι γνωρίζουμε τις σκοπιμότητες της αποπομπής και ότι είναι «κλασικές ελληνικές πρακτικές για να δικαιολογήσουν συμφέροντα και σκοπιμότητες».
Για άλλη μία φορά έγινε ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά ότι δεν θα μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις και αν δεν ολοκληρωθεί η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα δεν μπορεί να υπάρξει η πρώτη εκταμίευση των 2 δισ. Αμέσως μετά ακολουθεί και δεύτερη λίστα με άλλες δράσεις που ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί ποιες ακριβώς θα είναι και τέλος θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει και άλλα μέτρα. Ενώ η προθεσμία για ολοκλήρωσή της είναι ακόμα η 15η Νοεμβρίου, έχει πια καταστεί ξεκάθαρο ότι με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση από την ελληνική πλευρά αυτό δεν θα είναι πλέον εφικτό.
Ο νέος προσωρινός στόχος είναι μέχρι την επόμενη εβδομάδα να έχει τουλάχιστον δοθεί το πράσινο φως για την πρώτη εκταμίευση έτσι ώστε στο Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου να φανεί και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη ότι έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος...
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.