Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Πιθανό ένα νέο «πακέτο-Ντράγκι» στις 10 Μαρτίου

Πιθανό ένα νέο «πακέτο-Ντράγκι» στις 10 Μαρτίου
Ενώ η αγορά αναμένει το νέο «Πακέτο-Ντράγκι», καθώς η  ΕΚΤ εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε διεύρυνση του προγράμματος «τυπώματος χρήματος» στις 10 Μαρτίου,  ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε πως δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική τον Μάρτιο, αν οι αναταράξεις στις αγορές ή οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών ενέργειας μειώσουν τις πληθωριστικές προσδοκίες, δήλωσε.

«Πρώτα, θα εξετάσουμε το μέγεθος των επιδράσεων που έχει ο χαμηλός εισαγόμενος πληθωρισμός στην διαμόρφωση των μισθών και των τιμών και στις πληθωριστικές προσδοκίες και δεύτερον, υπό το φως της πρόσφατης αναταραχής στις αγορές, θα αναλύσουμε την κατάσταση της μετάδοσης των κινήτρων μας από το χρηματοοικονομικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα από τις τράπεζες».

Αν κανένας από τους δύο αυτούς παράγοντες δεν συνεπάγεται πτωτικούς κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών, δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση, ανέφερε.

Πάντως, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς θεωρεί πως  «η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο είναι πολύ διαφορετική σήμερα απ' ότι ήταν το 2012. «Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν ενισχύσει σημαντικά τις κεφαλαιακές τους θέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κυρίως λόγω του ελέγχου (comprehensive assessment) που διενεργήθηκε το 2014. Για αρκετά ιδρύματα, τα κεφάλαια CET1 έχουν αυξηθεί από το 9% στο 13%, καθιστώντας τες πιο ανθεκτικές στα δυσμενή σοκ. Επιπλέον, η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά».

Σχετικά με τις πληροφορίες ότι η ΕΚΤ συζητά με την Ιταλία την αγορά τιτλοποιημένων προβληματικών δανείων ιταλικών τραπεζών, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν συνομιλεί με την ιταλική κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν μπορούν να γίνουν δεκτά ως collateral τιτλοποιημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημείωσε. 

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.