Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

"Έφυγε" ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος...


Σε ηλικία 88 ετών «έφυγε» από τη ζωή χθες στην Αθήνα ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, που ήταν μία από τις μεγαλύτερες μορφές του...
αντιδικτατορικού αγώνα με έδρα την Ουάσιγκτον.

Είχε εργαστεί για μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, ενώ σε νεαρή ηλικία είχε αναπτύξει δράση κατά των ναζί στην Αθήνα επί γερμανικής κατοχής και το 1943 φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ.

Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη μάχη εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών μέσα από την αποκάλυψη της ελληνικής πτυχής του σκανδάλου Watergate.

Μέσα από το υλικό των υποκλοπών απέδειξε ότι οι συνταγματάρχες έστελναν χρήματα υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον.

Είναι ο μόνος που τόλμησε να τα βάλει με τη CIA, υποβάλλοντας μήνυση εναντίον της –το δικαστήριο, που διήρκεσε 20 χρόνια και κόστισε 178.000 δολάρια, τελικά τον δικαίωσε.

Συνέχισε ακόμη και σε μεγάλη ηλικία να συλλέγει στοιχεία για την προσαγωγή του Χένρι Κίσινγκερ (βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης το 1973) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για να εκδικαστεί ως εγκληματίας πολέμου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.