Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους


tvxs.gr | 16 Φεβ. 2016
1. Η «ανάρμοστη» συμμαχία Τσίπρα – Μέρκελ. Πριν από έναν χρόνο θα ήταν η – ουτοπική – συμμαχία της ψυχρής, δογματικής ηγεμόνος του Βορρά με έναν νότιο, αριστερό ριζοσπάστη  που ήθελε να ανατρέψει το status quo στην Ευρώπη. Γι' αυτό και η προσέγγιση Τσίπρα – Μέρκελ, παρά τα θρυλούμενα, δεν επήλθε ποτέ στην πρώιμη φάση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε την ανάλυση του tvxs.gr.
 2. Οι Κούρδοι της Συρίας προελαύνουν στα πεδία των μαχών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας, στην επαρχία του Χαλεπίου. Πλέον οι Κούρδοι της Συρίας ελέγχουν το 14% των εδαφών της χώρας και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως βρίσκονται κοντά στην ανακήρυξη μιας αυτόνομης περιοχής στα σύνορα με την Τουρκία.
3. Μια «εν δυνάμει επαναστατική», όπως όλα δείχνουν, μέθοδο θεραπείας για την καταπολέμηση του καρκίνου ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους κατέγραψαν πλήρη εξαφάνιση συμπτωμάτων σε 9 από τους 10 ασθενείς με λευχαιμία τελικού σταδίου.
4. Μετά τους… σεισμούς που προκάλεσε στην Κρήτη το βιβλίο του, ο Γερμανός ιστορικός Χάινς Ρίχτερ ξαναχτυπά, λέγοντας προς την Ελλάδα: «Όχι δεν σας χρωστά η Γερμανία, μας χρωστάτε κιόλας». 
5. Ρήξη μεταξύ των αγροτών έχει προκληθεί μετά την κατάθεση αιτημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου για έναρξη διαλόγου από το Πανελλήνιο Συντονιστικό Αγροτών και Κτηνοτρόφων (περίπου 50 μπλόκα). Το μπλόκο της Νίκαιας (Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων), υπό τη σημαία του ΚΚΕ, απορρίπτει κάθε διάλογο με την κυβέρνηση και κάνει λόγο για «πρόθυμους συνομιλητές» που εξυπηρετούν συμφέροντα μεγαλοαγροτών, ενώ από το Πανελλήνιο Συντονιστικό κατηγορούν τη Νίκαια για κομματικές γραμμές και πολιτικά παιχνίδια.
6. Την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου, επισήμανε ο πρωθυπουργός σε κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε πως για την έκρηξη της προσφυγικής κρίσης, που έχει φέρει στα όρια της την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ευθύνεται η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.
7. Με βραχιόλι στο χέρι οι πρώτοι πρόσφυγες στο hotspot της Χίου. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν σήμερα, με τους πρώτους 70 πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφέρονται εκεί για την καταγραφή και προσωρινή τους διαμονή.
8. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά τα σενάρια υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για την εξασφάλιση της έκπτωσης φόρου σε 2.100 σε μισθωτούς και συνταξιούχους για τα εισοδήματα του 2016 που θα δηλωθούν το επόμενο έτος. 
9. Για να γιορτάσει τα δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει επιλέξει να παρουσιάσει μια σειρά διαφανειών που διαφημίζουν τα επιτεύγματά του. Η αυτάρεσκη παρουσίαση της θητείας του φαίνεται να δείχνει ότι οι Ιταλοί έχουν αρκετούς λόγους για να είναι χαρούμενοι… Μια ανάλυση των Financial Times που εξηγεί γιατί ο Ρέντσι πήρε… το όπλο του. 
10. Τρία χρόνια μετά την υποψήφια για Όσκαρ ταινίας τους «Inside Llewyn Davis» (2013), ο Ίθαν και ο Τζόελ Κοέν, επιστρέφουν με τη νέα τους δημιουργία: «Χαίρε, Καίσαρ!» (Hail, Caesar! - 2016). Οι σπουδαίοι Αμερικανοί σκηνοθέτες, παρουσιάζουν μία αξιόλογη κωμική σάτιρα, στηλιτεύοντας παράλληλα τα κακώς κείμενα της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. 
Διαβάστε επίσης για τους «τοίχους της καλοσύνης»: Πρωτοεμφανίστηκαν στο Ιράν, εξαπλώθηκαν με τη βοήθεια των social media και άρχισαν να βρίσκουν εφαρμογή και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.