Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Αρχίζει νά "κουμπώνεται" ο διεθνής παράγoντας απέναντι στή "Δημοκρατία Ερντογάν"...*

Ουδέν κακόν...


Οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ αναφορικά με τις εκκαθαρίσεις που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων -πραξικοπηματιών και μη- ήταν άμεση και συγκεκριμένη.
 
Η Ευρώπη των «28» δεν αρκέστηκε να καταδικάσει το πραξικόπημα, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της και την έλλειψη εμπιστοσύνης στα όσα η επίσημη εξουσία πράττει στη γειτονική χώρα.
Απαίτησε να προστατευτούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι αρχές του κράτους δικαίου, ενώ ξεκαθάρισε πως αν επανέλθει η θανατική ποινή οι πόρτες της Ευρώπης θα κλείσουν ερμητικά για την Τουρκία.
Εκείνος, όμως, που μάλλον κερδίζει τις εντυπώσεις είναι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος με δηλώσεις από τις Βρυξέλλες συνέδεσε άμεσα τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ με τον σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών στο εσωτερικό της χώρας.
«Για το ΝΑΤΟ είναι προϋπόθεση της συμμετοχής σε αυτό ο σεβασμός στη δημοκρατία» είπε, εκπλήσσοντας τους πάντες καθώς αυτή η αρχή δεν εφαρμόστηκε ποτέ στα προηγούμενα πραξικοπήματα που εκδηλώθηκαν στη γείτονα ή για την περιστολή της δημοκρατίας σε άλλες χώρες-μέλη της συμμαχίας.
Προφανώς πρόκειται για καινούργια αρχή που αν ίσχυε τη δεκαετία του ‘60 η Ελλάδα θα είχε γλιτώσει από μια 7χρονη δικτατορία. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Είναι σαφές ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν περνάει την καλύτερη περίοδο των σχέσεών του με Ε.Ε. και ΗΠΑ. Αυτό, φυσικά, δεν προέκυψε από τις τωρινές εξελίξεις.
Είναι απόρροια και όσων είχαν συντελεστεί πολύ πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, όταν ο Τούρκος ηγέτης όχι μόνο είχε δείξει ισχυρές τάσεις αυταρχισμού και αυτονόμησής του, αλλά και την πρόθεσή του να αναμειχθεί ενεργητικά στην ανατροπή των ισορροπιών στην περιοχή.
Οι παρεμβάσεις για τη δημοκρατική νομιμότητα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι θετικό γεγονός, μολονότι τα κίνητρα Ευρωπαίων και Αμερικανών δεν είναι τόσο αθώα όσο παρουσιάζονται.
Μέχρι στιγμής ο Ερντογάν κωφεύει. Και αν συνεχίσει να το πράττει, η γειτονιά μας θα μπει σε νέο κύκλο περιπετειών και αστάθειας.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και να περιφρουρήσει τα ελληνικά συμφέροντα στηριζόμενη στους κανόνες του διεθνούς δικαίου...
efsyn.gr

* Ο υπέρτιτλος έχει γραφτεί από τή "Νέα Μύκονο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.