Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Στις Κάλπες σήμερα οι Η.Π.Α. Το όνομα του νικητή μετά τις 05:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης. Πώς εκλέγεται ο (η) πρόεδρος;

Οι 12 πολιτείες «κλειδιά» που βγάζουν πρόεδρο στις ΗΠΑ

tvxs.gr 17:30 | 08 Νοε. 2016
Τελευταία ανανέωση 18:43 | 08 Νοε. 2016
Μια ντουζίνα πολιτείες θεωρούνται ως οι «πολιτείες κλειδιά» που θα κρίνουν την εκλογική αναμέτρηση των ΗΠΑ. Πρόκειται για πολιτείες όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι οριακή και δεδομένου του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Από το πρωί οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες για εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ντόναλντ Τραμπ ή Χίλαρι Κλίντον; Στη συνείδηση των περισσότερων, πρόκειται περί μιας επιλογής για τον «λιγότερο κακό», όπως επισημαίνουν αναλυτές.  Αν και δύο υποψήφιοι, καθένας για διαφορετικούς λόγους, δεν συγκαταλέγονται στους δημοφιλείς πολιτικούς και κρίνονται ως «μη ικανοί» - χαρακτηριστικό είναι πως πολλοί λένε πως ψηφίζουν βάσει του ποιον αντιπαθούν περισσότερο - το ενδιαφέρον των Αμερικανών είναι μεγάλο καθώς οι υποστηρικτές του κάθε υποψήφιου πιστεύουν πως η επικράτηση του αντιπάλου θα αποτελεί καταστροφή για τις ΗΠΑ.
Σε εξέλιξη η διαδικασία
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν το πρωί στις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας). Πρώτοι έσπευσαν στις κάλπες οι ψηφοφόροι των ανατολικών πολιτειών στο Κονέκτικατ, την Ιντιάνα, το...
 συνέχεια
...Κεντάκι, το Μέιν, το Νιού Χαμσάιρ, το Νιού Τζέρσεϊ, την πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Βερμόν και τη Βιρτζίνια. Τα εκλογικά τμήματα στις άλλες Πολιτείες άνοιξαν σταδιακά τις επόμενες ώρες. Το όνομα του νικητή των προεδρικών εκλογών δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης.
Ο έλεγχος του Κογκρέσου
Μετά από μια προεκλογική περίοδο, την τοξικότερη και την πιο χαμηλού επιπέδου στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί διχασμένοι θα επιλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα, ένα νέο Κογκρέσο και τους τοπικούς εκπροσώπους τους. Το Κονγκρέσο αποτελείται από δύο σώματα με ίση εξουσία: Τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.
Εάν το κόμμα του επόμενου προέδρου (Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικανικό) δεν ελέγχει κανένα από τα δύο νομοθετικά σώματα, θα του είναι αδύνατον να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του.
  • Βουλή των Αντιπροσώπων: οι 435 έδρες της θα ανανεωθούν για μία θητεία δύο ετών ανά εκλογική περιφέρεια. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία, με 246 έδρες, έναντι 186 για τους Δημοκρατικούς και 3 κενές έδρες εξαιτίας δύο παραιτήσεων και ενός θανάτου. Δεν αναμένεται αλλαγή της πλειοψηφίας.
  • Γερουσία: 34 από τις 100 έδρες θα ανανεωθούν για θητεία έξι ετών. Οι γερουσιαστές εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων κάθε πολιτείας. Οποιο και αν είναι το μέγεθός της, κάθε πολιτεία εκπροσωπείται από δύο γερουσιαστές.
Σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 54 γερουσιαστών έναντι 44 εδρών που ανήκουν στους Δημοκρατικούς και δύο ανεξάρτητων, συμμάχων των Δημοκρατικών. Θα χρειασθεί στους Δημοκρατικούς η εξασφάλιση 4 επιπλέον εδρών για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας στην περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο, διότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δίνει την ψήφο του σε περίπτωση ισοψηφίας 50-50.
Οι δώδεκα πολιτείες κλειδιά
Ορισμένες από τις πολιτείες-κλειδιά είναι περισσότερες επίμαχες από άλλες , είτε διότι ο αριθμός εκλεκτόρων είναι πολύ μεγάλος, είτε διότι τα ποσοστά των υποψηφίων είναι πολύ κοντά, είτε και για τα δύο.
Oι σημαντικές αμφίρροπες πολιτείες είναι η Φλόριντα (29 εκλέκτορες), το Οχάιο (18 εκλέκτορες) και η Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ενώ «κλειδί» θεωρούνται και η Αριζόνα (11 εκλέκτορες) το Ουινσκόνσιν (10 εκλέκτορες), το Νιου Χάμσαϊαρ (4 εκλέκτορες), η Άιοβα(6 εκλέκτορες), το Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες), η Νεβάδα (6 εκλέκτορες), το Κολοράντο (9 εκλέκτορες) η Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες) και η Τζόρτζια (16 εκλέκτορες).

Σε ποιον θα πάνε οι 29 μεγάλοι εκλέκτορες της Φλόριντα, της πολιτείας-κλειδί με τον μεγαλύτερο πληθυσμό; Σε ποιον θα πάνε οι 20 εκλέκτορες της Πενσιλβάνια, οι 18 του Οχάιο και οι 15 της Βόρειας Καρολίνας; Ποια σύνθεση πολιτειών μπορεί να δώσει τη νίκη στην Κλίντον, ή στον Τραμπ; Και η παραμικρή μεταβολή μπαίνει στο μικροσκόπιο, αφού και μικρές πολιτείες-κλειδιά, όπως η Αϊόβα με 6 εκλέκτορες, μπορούν να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα.
Συνολικά οι εκλέκτορες είναι 538 και ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με την πολιτεία και το πληθυσμιακό της μέγεθος. Κάθε πολιτεία έχει τόσους εκλέκτορες, όσους και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (ανάλογα με τον πληθυσμό της), ενώ διαθέτει δύο γερουσιαστές ανεξαρτήτως του πληθυσμού. Η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, διαθέτει 55 εκλέκτορες, το Τέξας 38, η πολιτεία της Νέας Υόρκης 29, η Φλόριντα 29, ενώ το Βερμόντ, η Αλάσκα , το Γουαϊόμινγκ και το Ντελαγουέρ δεν διαθέτουν παρά 3. Οι μεγάλοι εκλέκτορες που απαρτίζουν το κολέγιο των εκλεκτόρων θα εκλέξουν στη συνέχεια επισήμως στις 19 Δεκεμβρίου τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, σε μία τυπική πράξη της εκλογικής διαδικασίας.
Ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 538 μεγάλων εκλεκτόρων, δηλαδή 270. Σε όλες τις πολιτείες, πλην δύο, ο υποψήφιος που εξασφαλίζει την πλειοψηφία των ψήφων, παίρνει το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.