Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                                     Μύκονος, 18-11-2016



    ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΘΕΜΑ: «Δελτίο Τύπου για την ανάγκη δημιουργίας Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Μύκονο»
Επιστολή στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, κοινοποιούμενη στο γραφείο Πρωθυπουργού και τα αρμόδια Υπουργεία απέστειλε, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς τονίζοντας του για άλλη μία φορά την ανάγκη δημιουργίας Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Μύκονο. Αυτή η επιστολή έρχεται σε συνέχεια της αδιάλειπτης αλληλογραφίας δύο ετών.

Ο Δήμαρχος αναφέρει πως «η Μύκονος αποτελεί σήμερα παραδόξως το μοναδικό από τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου που δεν διαθέτει οργανωμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθιστώντας έντονη και σε αυτή την περίπτωση την υφιστάμενη ενδοπεριφερειακή ανισότητα, η οποία δεν έχει ιδρύσει ακόμη Πυροσβεστική Υπηρεσία ή Κλιμάκιο στην Περιφερειακή Ενότητα της Μυκόνου».

συνέχεια

Στη συνέχεια μνημονεύει, «ότι στη Μύκονο, η μόνη πρόβλεψη της Πολιτείας είναι ή ύπαρξη ενός Πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης, με ένα πυροσβεστικό δημοτικό αυτοκίνητο (φορτηγάκι αγροτικού τύπου) 500 λίτρων νερού, για την κάλυψη όλου του νησιού και η απόσπαση κατά καιρούς εποχιακών πυροσβεστών για την πυρασφάλεια της θερινής περιόδου, οι οποίοι και χρησιμοποιούν το μοναδικό πυροσβεστικό όχημα του Δήμου Μυκόνου, ενώ το νησί καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου όλους τους υπόλοιπους μήνες είναι παντελώς απροστάτευτα κάτι που αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια κατά την εκδήλωση πυρκαγιών».

Τονίζει, ότι «απέναντι σε αυτήν την κρατική αδιαφορία για το δυναμικό πολιτικής προστασίας στην Μύκονο, σε κάθε έκτακτο περιστατικό, ενστικτωδώς αντιδρούν και επεμβαίνουν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, ορισμένοι δημοτικοί υπάλληλοι και θαρραλέοι ιδιώτες, οι οποίοι φιλότιμα και με την εμπλοκή διαθέσιμων μέσων (βυτιοφόρα κτλ) των ιδιωτών και του Δήμου επιχειρούν - με προσωπικό κίνδυνο και ρίσκο - αναρμοδίως να «υποκαταστήσουν» την αρμόδια προς τούτο Πυροσβεστική».

Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά αναφέρει. «Προς επίρρωση των λεγομένων μου σας ενημερώνω πως χθες (15.11.2016) ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, ενώ ο μοναδικός Πυροσβέστης απουσίαζε σε νόμιμη άδεια χωρίς να έχει προληφθεί από την Υπηρεσία η αντικατάσταση του και η κατάσβεση της πραγματοποιήθηκε με τον ηρωισμό δημοτικού συμβούλου και τη συνδρομή της αστυνομίας και δημοτικών υπαλλήλων, υπό τον συντονισμό της αρμόδιας Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κας Ειρήνης Γρυπάρη».

Στη συνέχεια περιγράφει τα χαρακτηριστικά της Μυκόνου λέγοντας πως «Είναι προφανές ότι σε ένα τουριστικό νησί πρώτης ταχύτητας, χαρακτηρισμένου ως τόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με δύο (2) εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, με έντονη αποκεντρωμένη οικιστική ανάπτυξη, με εκατοντάδες διάσπαρτες επιχειρήσεις κάθε κλίμακας, με δαιδαλώδες εσωτερικό δίκτυο με οδούς ιδιαιτέρως περιορισμένου πλάτους, με 2 λιμάνια και ένα διεθνές αεροδρόμιο, με πλήθος κρουαζιερόπλοιων, με θαμνώδεις εκτάσεις και ισχυρούς βόρειους άνεμους είναι αδιανόητο σήμερα να μην λειτουργεί οργανωμένος Πυροσβεστικός Σταθμός. Το νησί, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο, είναι ευάλωτο σε ένα πιθανό ολοκαύτωμα εντός ή εκτός πόλεως με ανυπολόγιστες συνέπειες και σοβαρή πιθανή βλάβη του εθνικού τουριστικού προϊόντος. Ήδη στο πέρασμα των χρόνων έχουν σημειωθεί σημαντικές απώλειες αλλά και καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίες θα είχαν αποφευχθεί εάν είχαν αντιμετωπιστεί από κατάλληλα εκπαιδευμένους και έμπειρους πυροσβέστες και ειδικό σχεδιασμό πυροπροστασίας».


Επιπλέον ενημερώνει για τις δράσεις του Δήμου αναφέροντας, ότι «Ο Δήμος πρόσφατα ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πυροπροστασίας, καθώς προχώρησε στην αντικατάσταση είκοσι πέντε (25) πυροσβεστικών φωλέων καθώς και στην εγκατάσταση νέων, στη χώρα, στην Άνω Μερά και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, καθώς και έχουν ήδη δρομολογηθεί επιπλέον προμήθειες».

Τέλος κλείνοντας καταγράφει την τωρινή κατάσταση και προτείνει λύσεις και συγκεκριμένα: «Εδώ και είκοσι (20) τουλάχιστον χρόνια, με συνέπεια, ο Δήμος Μυκόνου κάνει αγωνιώδεις εκκλήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο και το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, για το σοβαρότατο αυτό θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και πάντοτε σχεδόν λαμβάνεται ή καθιερωμένη απάντηση για την αδυναμία ίδρυσης για υπηρεσιακούς και δημοσιονομικούς λόγους καθώς και της μελλοντικής εξέτασης του ζητήματος κατά τον ανασχεδιασμό της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Την ίδια στιγμή το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο με αποφάσεις του έχει από δεκαετίας τουλάχιστον δεσμευτεί για την εξασφάλιση του αναγκαίου χώρου για να στεγαστεί ευπρεπώς η Υπηρεσία (όπως άλλωστε πλέον προβλέπει και το άρθρο 94 § Β 6, σημείο 42 του Ν.3852/2010 για τις πρόσθετες αρμοδιότητες των Δήμων). Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και το αρχηγείο της Πυροσβεστικής κατά καιρούς απαντούν στις εκκλήσεις αντιπροτείνοντας ως λύση την ίδρυση και λειτουργία Εθελοντικού Πυρ/κου Κλιμακίου στην Μύκονο. Ωστόσο, μια τέτοια λύση μονάχα επικουρική μπορεί να θεωρηθεί μιας και είναι αδύνατον να μην είναι εγκατεστημένοι σε μόνιμη βάση στην αστικοποιημένη / τουριστική Μύκονο επαρκώς εκπαιδευμένοι πυροσβέστες, τους οποίους δυνητικά θα συνέδραμαν οι εθελοντές. Μια τέτοια πρόταση δεν απαντά ουσιαστικά στο υπαρκτό πρόβλημα, υποβαθμίζοντας το, και σίγουρα δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και την γεωγραφική ασυνέχεια, ενώ φαντάζει λογικότερη σε προσπελάσιμες περιοχές της ενδοχώρας, όπου ο εκάστοτε όμορος τακτικός Πυροσβεστικός Σταθμός δεν χωρίζεται από θάλασσα.


Σας παρακαλώ πολύ, όπως:
Α.) Μεριμνήσετε για να δοθεί μία μόνιμη λύση σε αυτό το ζήτημα που απασχολεί το νησί μας με την δημιουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μυκόνου και
Β.) Προβείτε στην άμεση διάθεση επιπλέον πυροσβεστικού οχήματος καθώς και στην άμεση μόνιμη μετακίνηση Πυροσβεστών στο νησί μας δώδεκα (12) μήνες το χρόνο.
 

Μάλιστα, προκειμένου να συνδράμουμε και εμείς στη μετακίνηση/απόσπαση Πυροσβεστών στο νησί μας, απέστειλα πρόταση τροπολογίας στον Υπουργό Εσωτερικών, με την οποία προτείνεται να δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του, να παρέχει στους Πυροσβέστες επιχορήγηση για κατάλληλο κατάλυμα διαμονής, καθώς και διατροφή και την οποία έχει ενσωματώσει αυτούσια στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ στο άρθρο 59 και παρακαλώ, όπως πιέσετε και εσείς για την τελική ψήφιση του».
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.