Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Απειλή διάλυσης...

Όσο και αν στην Αθήνα μαίνονται οι πολιτικοί καυγάδες, το μεγάλο ζόρι υπάρχει στα Σκόπια. Εκεί υπάρχει μια πολιτική ηγεσία υπό τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, η οποία, σε επίπεδο ρητορικής, εμφανίζεται πρόθυμη για έναν μεγάλο συμβιβασμό, που θα ανοίξει την πόρτα της μικρής και εύθραυστης ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Η φιλοδοξία αυτή δεν είναι αμελητέα, αφού ένα κράτος αναγνωρισμένο από 140 χώρες – μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη – δεν συμμετέχει σε κανέναν διεθνή οργανισμό και δεν επωφελείται από κρίσιμο χρήμα, το οποίο θα μπορούσε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κράτους τα επόμενα χρόνια.

Στην πραγματικότητα ο ζορισμένος της παρέας είναι η ΠΓΔΜ, στην οποία το σλαβικό στοιχείο υποχωρεί διαρκώς και ταχύτατα υπέρ του αλβανικού, ενώ κάπου μισό εκατομμύριο νέοι – σε σύνολο πληθυσμού δύο εκατομμυρίων – έχουν πάρει, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, τον δρόμο της μετανάστευσης.

Όσο περνάει ο καιρός, η απειλή της διάλυσης ή του εκφυλισμού γίνεται όλο και πιο ορατή για την ΠΓΔΜ και αυτό το στοιχείο από μόνο του πράγματι φέρνει, πρώτη φορά από γενέσεως του προβλήματος, σε θέση ισχύος την Ελλάδα, παρά τη δική της θυελλώδη περιπέτεια της χρεοκοπίας και του ξένου διεθνούς ελέγχου. Ταυτοχρόνως η πορεία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων έχει πείσει τον διεθνή παράγοντα ότι η πίεση προς την πλευρά των Σκοπίων πρέπει επιτέλους να αυξηθεί...

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.