Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Κοινή επιστολή Δημάρχων Μυκόνου καί Σαντορίνης στόν Πρωθυπουργό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                          


 ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ
 
C:\Users\DTzanos\Downloads\image001 (2).jpg
 ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΜΥΚΟΝΟΥ & ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
Οι Δήμαρχοι Σαντορίνης και Μυκόνου κ.κ. Ζώρζος κα Κουκάς αντιστοίχως, ανέλαβαν πρωτοβουλία και απέστειλαν κατεπείγουσα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των σωμάτων ασφαλείας εν μέσω τουριστικής περιόδου και των συνεπειών αυτής.
Οι κύριοι Ζώρζος και Κουκάς απευθύνονται προς τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να παρέμβει άμεσα και καταλυτικά, δίνοντας ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τις τοπικές κοινωνίες της Σαντορίνης και της Μυκόνου εδώ και χρόνια, ιδίως δε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και ο πληθυσμός των νησιών υπερδεκαπλασιάζεται!
Με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας και οργανωμένου εγκλήματος στους δυο αυτούς κορυφαίους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη σημαντικής ενίσχυσης της υφιστάμενης δύναμης των σωμάτων ασφαλείας.
Στην επιστολή των δυο Δημάρχων προς τον Πρωθυπουργό, γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στα συνήθη κρούσματα παραβατικότητας όσο και στα αίτια που συνδράμουν στην αύξησή τους.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή των κ.κ. Κουκά και Ζώρζου προς τον κ. Τσίπρα, η οποία επισυνάπτεται.
Μύκονος, 03-08-2018 
                                                                                                                   ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
(Ακολουθεί η επιστολή)



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Μύκονος, 31-07-2018 Αριθ. Πρωτ.: -7194Αριθ. Φ.: -22κό

ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα Ηρώδου Αττικού 19, TK 106 74, Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Τηλ: 210 3385491

ΚΟΙΝ:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ Γραφείο: Δημάρχου Τηλέφωνα: (22893) 60100 FAX: (22890) 22.229 
Email : mayor@mykonos.gr

ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ Γραφείο : Δημάρχου Τηλέφωνα : (22863) 60183 
FAX: (22860) 22118 Email : dimarxos@thira.gov.gr

ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΘΗΡΑ - ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η Μύκονος και η Σαντορίνη αποτελούν δύο από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, που με τη θετική προβολή τους έχουν εδραιώσει την Ελλάδα στο διεθνή τουριστικό χάρτη, επιτυγχάνοντας συγχρόνως να συμβάλλουν τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, αφενός με την εισροή σημαντικών ποσών συναλλάγματος και αφετέρου από την φορολόγηση των επιχειρήσεων και την απασχόληση χιλιάδων εργαζόμενων.

Το ως άνω δεδομένο, πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να θέσουμε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του. Για να συμβεί όμως αυτό, κρίνεται αναγκαίο οι αρμοδιότητες που άπτονται του δημοσίου

τομέα και δη αυτές της ασφάλειας να ακολουθήσουν το ρυθμό ανάπτυξης που έχει επιτευχθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία στα νησιά μας.

Ειδικά φέτος, στα ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες της ασφάλειας, παρατηρείται και στα δύο νησιά το φαινόμενο της μη επαρκούς καταστολής της εγκληματικότητας λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της αδυναμίας της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος να συνδράμουν ποικίλουν και συνοψίζοντάς τα παρουσιάζονται ως ακολούθως:

Επαιτεία και εκμετάλλευση ανηλίκων από αθίγγανους. Η αθρόα προσέλευση τουριστών στα νησιά μας έχει προκαλέσει συγχρόνως την αθρόα προσέλευση Ρομά (αθίγγανων) κυρίως αλλοδαπής προέλευσης (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ.), δομημένων σε οργανωμένες ομάδες, οι οποίοι υπό το πρίσμα της σοβαρότατης υποστελέχωσης και του φόρτου εργασίας τόσο της Αστυνομίας, όσο και του Λιμενικού Σώματος των δυο νησιών, επιδίδονται, σύμφωνα με εκατοντάδες προφορικές διαμαρτυρίες πολιτών και επισκεπτών, σε σωρεία αδικημάτων κατά της ζωής και της περιουσίας εκάστου από εμάς. Στην τεράστια προσπάθεια των κατοίκων των νησιών μας και των Δήμων για την ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλά κρούσματα επαγγελματικής επαιτείας (με σκοπό το κέρδος, όχι την ελεημοσύνη), καταστρέφοντας την εικόνα των νησιών. Η παρουσία των Ρομά στα νησιά μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η φυγή τους με το πέρας της «σεζόν» συνηγορεί υπέρ του γεγονότος ότι συγκροτούμενοι σε οργανωμένες ομάδες επιδίδονται σε πληθώρα αδικημάτων ποινικά κολάσιμων.

• Το παρεμπόριο, το οποίο λαμβάνει χώρα κυρίως στις παραλίες από πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι πουλάνε αξεσουάρ, απομιμήσεις και σουβενίρ, αποτελεί μία σημαντική απώλεια εσόδων για το κράτος και συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τους επιχειρηματίες των νησιών μας, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί παράλληλα και με την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ. Είναι λυπηρό το γεγονός, ενώ το κράτος ψάχνει εναγωνίως έσοδα για να μην μειώσει μισθούς και συντάξεις, να επιτρέπει, μέσω του ελλιπούς ελεγκτικού μηχανισμού, να χάνονται σημαντικά χρηματικά ποσά συναλλάγματος από τα ταμεία του. Επίσης, πολλές φορές οι πλανόδιοι πωλητές αποτελούν «βιτρίνα» για τη διακίνηση ναρκωτικών.

• Κλοπές, φύλαξη και ασφάλεια. Τους θερινούς μήνες, είναι έντονο το φαινόμενο των κλοπών στα νησιά μας, κυρίως χρημάτων και τιμαλφών μέσα από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ιδιωτικές κατοικίες. Η αίσθηση της έλλειψης αστυνόμευσης, έχει αποθρασύνει τους διαρρήκτες με αποτέλεσμα, να εισβάλουν ακόμα και σε δημόσια κτίρια τις νυχτερινές ώρες. Ειδικά τον τελευταίο μήνα το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με τα κρούσματα να είναι συνεχή, τα νησιά να παρουσιάζουν μια εικόνα αναρχίας, να καλλιεργείται το αίσθημα ανασφάλειας και να δυσφημείται το τουριστικό προϊόν τόσο της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όσο και της Ελλάδας. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί σημαντικά η αστυνομία, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στις κλήσεις που λαμβάνει, καθώς και να πραγματοποιεί περιπολίες, τόσο εποχούμενες όσο και πεζοπόρες, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας, αλλά και να αποθαρρύνονται οι επίδοξοι εγκληματίες.

• Ασφάλεια, ναρκωτικά, συνοδεία επισήμων. Οι Δήμοι δέχονται καταγγελίες για απροκάλυπτη διακίνηση απαγορευμένων ουσιών από αλλοδαπούς αγνώστου προελεύσεως. Επιπρόσθετα, τους θερινούς μήνες, το νησί μας δέχεται πολύ συχνά υψηλούς επισκέπτες (αρχηγούς ́ AT Μυκόνου και Θήρας να διαθέτουν αστυνομικούς, σε αυτούς τους επισκέπτες που χρήζουν προστασίας με αποτέλεσμα την περαιτέρω αποδυνάμωσή τους.

Ρύθμιση κυκλοφορίας και παράνομη στάθμευση. Ένα από τα βασικά καθήκοντα της αστυνομίας είναι η ρύθμιση κυκλοφορίας των οχημάτων. Τους θερινούς μήνες αντιμετωπίζουμε τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, με αποτέλεσμα σε συγκεκριμένα σημεία τα οχήματα να μένουν ακινητοποιημένα για ώρες, για να διανύσουν αποστάσεις μερικών δεκάδων μέτρων. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο καθώς μπλοκάρει η κυκλοφοριακή ροή σε συγκεκριμένα σημεία σαν συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα σε περίπτωση ανάγκης να περάσει το ασθενοφόρο ή το όχημα της πυροσβεστικής. Ο βασικότερος λόγος που προκαλείται η συμφόρηση στην κυκλοφορία, εκτός από τον υψηλό αριθμό των κινούμενων οχημάτων που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, είναι η παράνομη στάθμευση που πραγματοποιείται μπλοκάροντας μεγάλο μέρος του δρόμου. Ως απόρροια του ζητήματος της κυκλοφοριακής συμφόρησης είναι η αναπόφευκτη δημιουργία αρνητικών σχολίων για το τουριστικό μας προϊόν.

Υπήρξε συνεχής αλληλογραφία και αυτοπρόσωπη παρουσία και των δύο δημοτικών αρχών με τα αρμόδια Υπουργεία, με το Γραφείο Σας, με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και μόνο για το έτος 2018 έχουμε αποστείλει πάρα πολλές επιστολές και οι δύο Δήμοι, με τις οποίες ζητάμε την άμεση και επαρκή στελέχωση των Α.Τ. Μυκόνου και Θήρας και των Λιμεναρχείων αλλά και την αύξηση των πεζών περιπολιών. Οι επιστολές αυτές είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας της Μυκόνου και των Φηρών της Σαντορίνης απειλούνται από φαινόμενα εγκληματικότητας με δράστες οργανωμένες ομάδες κυρίως Ρομά και αλλοδαπών και η αίσθηση της ανασφάλειας και του φόβου είναι πλέον καταφανής σε μεγάλο αριθμό μονίμων κατοίκων και επισκεπτών. Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από γεγονότα, προς ενημέρωση των συμπολιτών, που αφορούν στους δράστες που εισβάλλουν σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών προκαλώντας πανικό στους ιδιοκτήτες τους ή τους διαμένοντες σε αυτές και μέσω αναρτήσεων προσπαθούν ο ένας να ενημερώσει τους άλλους δίνοντας περιγραφές των ατόμων υπό το φόβο για νέες κλοπές.

Επειδή θα πρέπει να αποκατασταθεί η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία της περιουσίας του καθενός.

Επειδή οι καταγγελίες των πολιτών τόσο οι έγγραφες όσο και οι προφορικές έχουν ξεπεράσει πλέον κάθε προηγούμενο.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Είναι εγκληματικό τα δύο αυτά νησιά να αφήνονται στο έλεος της πολιτείας όταν:

• Τα νησιά μας δέχονται πάνω από τέσσερα (4) εκατομμύρια επισκέπτες.

• Αποφέρουν τεράστια έσοδα στο κράτος.

• Αποτελούν πρότυπο ανάπτυξης.

• Έχουν περαιτέρω δυνατότητες ποιοτικής ανάπτυξης ιδίως στην

προσέλκυση τουριστών που μπορούν να ξοδέψουν σημαντικά

χρηματικά ποσά, άρα και περισσότερα έσοδα για το κράτος.

• Απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, συμβάλλοντας δραστικά στη μείωση της ανεργίας.

Σας καλούμε λοιπόν, όπως λάβετε τις απαραίτητες αποφάσεις με την άμεση στελέχωση των σωμάτων ασφαλείας στα δύο νησιά και την παροχή οδηγιών για την θέσπιση προτεραιοτήτων στους τομείς που επιχειρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκρισή σας στο συγκεκριμένο μείζον ζήτημα, με τις τόσες σημαντικές προεκτάσεις, παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας και θα αποτελούσε τιμή για εμάς, να σας αναλύσουμε εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα και τις προτάσεις μας.

Ο Δήμαρχος Θήρας

Ο Δήμαρχος Μυκόνου


Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος

Κωνσταντίνος Π. Κουκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.